Wykonanie
Nie znam osoby która by nie lubiła naleśników. Podajemy je w różny sposób i (wszystkie są bardzo pyszne). Dziś podane nieco inaczej bo w formie torciku, przełożonego farszem
pieczarkowym. Może nie jest tak piękny jak słodki tort, ale ten naleśnikowy jest za to bardzo smaczny i syty. Doskonały na pyszny obiadek.
Ciasto:2 szklanki
mąkiszklanka
mlekaok. 1,5 szklanki
wody2
jajkasólolej do smażeniaFarsz:60 dag
pieczarek2 duże
pory7 łyżek
olejuząbki
czosnku35 dag
sera żółtegosólpieprzsuszony
tymianekSPOSÓB WYKONANIA
Mąkę zmiksuj na ciasto z
mlekiem,
wodą,
jajkami i odrobiną
soli. Odstaw na 30 min.Usmaż 8-9 cienkich naleśników.
Pieczarki i oczyszczone
pory pokrój w plasterki. Usmaż na
oleju razem z posiekanym
czosnkiem. Dopraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Ser zetrzyj na tarce. Naleśniki przełóż farszem i
startym serem. Ostatni naleśnik powinien być posypany
serem. Tort przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.Smacznego!