Przez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-)Składniki-ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi)-1 duży brokuł-ok. 80g startego żółtego sera-150ml śmietany-sól, pieprz-1 jajko-3 łyżki mleka-oliwa z oliwek-2 ząbki czosnku.PrzygotowanieMakaron ugotować al dente, odcedzić.Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem.Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku.W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut.Smacznego! :-)