Wykonanie
Karczochy można nadziewać, gotować, smażyć, konserwować , a
młode odmiany jeść na surowo.Doskonale smakują z
ryżem, z
makaronem , jako dodatek do sałatek .../ zobacz /...Z
karczochów przyrządza sie również pyszny
likier o nazwie Cynar.Potrawy przyrządzone ze świeżych
karczochów mają niesamowity, niepowtarzalny smak, ale oprócz smaku warzywo to może zaoferować nam o wiele więcej.
Karczochy zawierają dużo błonnika, witaminy i
sole mineralne. Pobudzają trawienie, pozytywnie wpływają na pracę wątroby, oczyszczają organizm, obniżają poziom cholesterolu , a nawet opózniają procesy starzenia się organizmu.Zalet ma wiele ,ajedyną wadą jest obieranie. Nie lubię i nigdy nie wiem kiedy powinnam przestać odrywać listki....czasem niewiele z
karczocha zostaje /choć
serce zawsze/.... Aby delektować się smakiem
karczochów należy je więc wcześniej odpowiednio przygotować ....jak?: ZOBACZCiekawostka: oderwane, dobrze umyte
płatki gotuję i otrzymuję zdrowy /choć niezbyt smaczny jak dla mnie /
wywar do picia / zobacz /.
Karczochy alla romana można przygotować na różne sposoby i choć najczęściej układa się je w naczyniu do góry łodygami, ja zdecydowałam przekroić je na połówki i ułożyć na patelni na leżąco.
Karczochy wyszły pyszne, miękkie i niezwykle aromatyczne.

Składniki: /przygotowałam 2 szt/4 szt średniej wielkości
karczochów4 łyżki posiekanej
natki pietruszki100 g
bułki tartej2 ząbki
czosnku3 łyżki parmezanu/lub pecorino/
cytrynaok. 1/ 2 szklanki
oliwysól i świeżo mielony
pieprz do smakudodatkowopesto
miętowo-
pietruszkoweWykonanie:-Umyć i oczyścić
karczochy,pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /.-
Karczochy przekroić na pół , usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre
karczochy ich nie posiadają/ części ze środka , tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie.-Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie
cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można równiez umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem
soku cytrynowego.

-Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/ ,
czosnek i
bułkę tartą /użyłam małego,podręcznego blendera /,dodać
starty ser, 2 łyżki
oliwy ,doprawić do smaku
sola,
pieprzem i ,wymieszać.-Rozgrzać kilka łyżek
oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem.-Połówki
karczochów podsmażyć na rozgrzanej
oliwie przeciętą częścia do
spodu.

-Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i p
ietruszkowym farszem wypełnić puste środki
karczochów. Nadzienie przygnieść.-Podsmażyć 2-3 minuty , a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą , osoloną
wodą .-Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/.- Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia
oporu karczochy są gotowe.- Podawać lekko przestudzone z dodatkiem
pieczywa.Większą ilość
karczochów można przygotować w piekarniku lub ułożyć w rondlu na stojąco /bez przekrawania na połówki/.

Gotowe
karczochy podałam z pesto
miętowo-
pietruszkowym. Aby przygotować pesto należy
pietruszkę i świeżą
mietę zmiksować z
oliwą i parmezanem/ do uzyskania gęstego sosu.