ßßß
Pasta z zielonego groszku ma cudowny, świeży kolor, a za sprawą dodatku mięty ma cudownie orzeźwiający smak. Ożywi i rozweseli każdy stół. Przepis doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem. Śmiało tez można go wykorzystać jako dodatek do makaronu zamiast tradycyjnego pesto. Na naszym stole najczęściej gości w trakcie śniadania jako zdrowa alternatywa dodatku do kanapek. Nasz najmłodszy członek rodziny uwielbia jej smak i zawsze ochoczo przystępuje do posiłku. Przepis jest szybki (mnie zajmuje około 15 minut na spokojnie) i prosty do wykonania.Pasta z zielonego groszku – dodatkowe informacje o przepisie:Czas przygotowania: 15 minutStopień trudności: łatwySkładniki:450 g świeżego lub mrożonego groszku2 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek czosnkukilka listków świeżej mięty ( około łyżki)pół pęczka natki pietruszkisok z połówki cytrynysól, pieprz
Przygotowanie:Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Wrzuć groszek i gotuj go na dużym ogniu przez 7 minut od momentu ponownego zagotowania wody ( bez przykrywki).Po tym czasie odsącz groszek z wody za pomocą sita. Pamiętaj aby zahartować go wręcz lodowatą wodą. Będzie miał wtedy piękny soczysty kolor.Pietruszkę wymyj pod bieżącą wodą, czosnek obierz, a gdy środek będzie kiełkujący- usuń go.Groszek, miętę, natkę pietruszki, czosnek (może być przeciśnięty przez praskę) zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.