Wykonanie
Zbiera się go od czerwca do sierpnia. Pyszny, słodki, najlepiej smakuje prosto z krzaczka.
Zielony groszek, bo o nim
mowa, uwielbia chyba każdy. U nas w domu nawet
pies jest jego smakoszem. Jak tylko na krzaczku pojawiają się dojrzałe strąki wyrywa całe gałązki i wygryza to co najlepsze, czyli zielone koraliczki. W tym samym czasie w naszym domu powstaje pasta z
zielonego groszku.
Zielony groszek zawiera duże ilości składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, żelazo), witamin z grupy B, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, co wydłuża uczucie sytości.
Pasta z
zielonego groszku ma cudowny, świeży kolor, a za sprawą dodatku
mięty ma cudownie orzeźwiający smak. Ożywi i rozweseli każdy stół. Przepis doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym
pieczywem. Śmiało tez można go wykorzystać jako dodatek do
makaronu zamiast tradycyjnego pesto. Na naszym
stole najczęściej gości w trakcie śniadania jako zdrowa alternatywa dodatku do kanapek. Nasz najmłodszy członek rodziny uwielbia jej smak i zawsze ochoczo przystępuje do posiłku. Przepis jest szybki (mnie zajmuje około 15 minut na spokojnie) i prosty do wykonania.Pasta z
zielonego groszku – dodatkowe informacje o przepisie:Czas przygotowania: 15 minutStopień trudności: łatwySkładniki:450 g świeżego lub mrożonego
groszku2 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkukilka listków świeżej
mięty ( około łyżki)pół pęczka
natki pietruszkisok z połówki
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:Zagotuj w garnku
wodę ze szczyptą
soli. Wrzuć
groszek i gotuj go na dużym ogniu przez 7 minut od momentu ponownego zagotowania
wody ( bez przykrywki).Po tym czasie odsącz
groszek z
wody za pomocą sita. Pamiętaj aby zahartować go wręcz lodowatą
wodą. Będzie miał wtedy piękny soczysty kolor.
Pietruszkę wymyj pod bieżącą
wodą,
czosnek obierz, a gdy środek będzie kiełkujący- usuń go.
Groszek,
miętę,
natkę pietruszki,
czosnek (może być przeciśnięty przez praskę) zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy dodaj
oliwę z oliwek,
sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw
solą i
pieprzem.