ßßß
Łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Smakuje świetnie upieczony w folii, podany z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej. Wyrazistość tej ryby i jej piękny różowy kolor sprawiają, że ma ona fanów niemalże na całym świecie. Dzisiejsza propozycja – pieczony łosoś z pietruszkowym pesto to prosta i szybka (jak większość moich dań:)) propozycja zdrowego dania obiadowego. Pietruszkowe pesto to bomba witaminowa, ale pamiętajmy, niektóre z zawartych w natce pietruszki witamin jak np. wit. C jest nietrwała na działanie wysokich temperatur. Ryba w dzisiejszej wersji świetnie smakuje upieczona z pesto ale pesto można, jeśli zależy nam na zachowaniu witamin, podać również po upieczeniu ryby! Jeśli macie czas spróbujcie obu wersji, ciekawa jestem która bardziej wam posmakuje?…no to do dzieła400 g surowego łososiakilka plastrów cytrynyPietruszkowe pesto1/2 pęczka natki pietruszki1-2 ząbki czosnku3-4 łyżki oliwysól, pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób.Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w naczyniu żaroodpornym.PestoPietruszkę drobno siekamy i przekładamy do moździerza, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodajemy także oliwę i ucieramy na jednolitą masę.Pesto w smaku powinno być bardzo wyraziste.Łososia smarujemy przygotowanym wcześniej pesto, obkładamy plastrami cytryny i pieczemy w 160 St. C około 30 minut, początkowo pod przykryciem, później bez .Serwujemy z pieczonym pomidorem.I gotowe – szybko, pysznie i zdrowo!




