ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś z pietruszkowym pesto

Pieczony łosoś z pietruszkowym pesto

nazwa

Wykonanie

Łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Smakuje świetnie upieczony w folii, podany z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej. Wyrazistość tej ryby i jej piękny różowy kolor sprawiają, że ma ona fanów niemalże na całym świecie. Dzisiejsza propozycja – pieczony łosoś z pietruszkowym pesto to prosta i szybka (jak większość moich dań:)) propozycja zdrowego dania obiadowego. Pietruszkowe pesto to bomba witaminowa, ale pamiętajmy, niektóre z zawartych w natce pietruszki witamin jak np. wit. C jest nietrwała na działanie wysokich temperatur. Ryba w dzisiejszej wersji świetnie smakuje upieczona z pesto ale pesto można, jeśli zależy nam na zachowaniu witamin, podać również po upieczeniu ryby! Jeśli macie czas spróbujcie obu wersji, ciekawa jestem która bardziej wam posmakuje?
…no to do dzieła
400 g surowego łososia
kilka plastrów cytryny
Pietruszkowe pesto
1/2 pęczka natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pesto
Pietruszkę drobno siekamy i przekładamy do moździerza, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodajemy także oliwę i ucieramy na jednolitą masę.
Pesto w smaku powinno być bardzo wyraziste.
Łososia smarujemy przygotowanym wcześniej pesto, obkładamy plastrami cytryny i pieczemy w 160 St. C około 30 minut, początkowo pod przykryciem, później bez .
Serwujemy z pieczonym pomidorem.
I gotowe – szybko, pysznie i zdrowo!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pieczony-losos-z-pietruszkowym-pesto