Wykonanie
Łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Smakuje świetnie upieczony w folii, podany z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej. Wyrazistość tej
ryby i jej piękny różowy kolor sprawiają, że ma ona fanów niemalże na całym świecie. Dzisiejsza propozycja – pieczony
łosoś z
pietruszkowym pesto to prosta i szybka (jak większość moich dań:)) propozycja zdrowego dania obiadowego.
Pietruszkowe pesto to bomba witaminowa, ale pamiętajmy, niektóre z zawartych w
natce pietruszki witamin jak np. wit. C jest nietrwała na działanie wysokich temperatur.
Ryba w dzisiejszej wersji świetnie smakuje upieczona z pesto ale pesto można, jeśli zależy nam na zachowaniu witamin, podać również po upieczeniu
ryby! Jeśli macie czas spróbujcie obu wersji, ciekawa jestem która bardziej wam posmakuje?…no to do dzieła400 g surowego
łososiakilka plastrów
cytrynyPietruszkowe pesto1/2 pęczka
natki pietruszki1-2 ząbki
czosnku3-4 łyżki
oliwysól,
pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem i
solą morską. Skrapiamy
sokiem z cytryny i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pesto
Pietruszkę drobno siekamy i przekładamy do moździerza, dodajemy posiekany ząbek
czosnku,
sól i
pieprz. Dodajemy także
oliwę i ucieramy na jednolitą masę.Pesto w smaku powinno być bardzo wyraziste.
Łososia smarujemy przygotowanym wcześniej pesto, obkładamy plastrami
cytryny i pieczemy w 160 St. C około 30 minut, początkowo pod przykryciem, później bez .Serwujemy z pieczonym
pomidorem.I gotowe – szybko, pysznie i zdrowo!