Wykonanie
Smaczna, aromatyczna
sałatka z chrupiącymi ziarenkami
ciecierzycy , to doskonała propozycja na zdrowe i pożywne danie.
Koper włoski,
pomidory i
cebula to obok
ciecierzycy główne składniki tej sałatki.Uzupełnienie stanowi
sos sałatkowy na bazie
oliwy i
cytryny z dodatkiem
czosnku.Zdecydowanie najciekawszym
smakowo dodatkiem jest w tej
sałatce chrupiąca, pachnąca ziołowymi
przyprawami ciecierzyca. Ziarenka
ciecierzycy przyprawione aromatyczną
oliwą należy upiec wpiekarniku lub na patelni zobaczSkładniki:3/4 szklanki ugotowanej
ciecierzycy1 łyżka
oliwy z oliwekpo szczypcie przypraw:
tymianek,
papryka ostra,
papryka słodka,
oregano,
rozmaryn,
kurkuma,
imbir,
pieprz1 płaska łyżeczka
soli morskiejkilka liści
zielonej sałatykoper włoski / średniej wielkości/1/2
czerwonej cebuli2-3 dojrzałe
pomidorysól i
pieprz do smaku
sos sałatkowy:3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnkuszczypta mielonego
kminu rzymskiego
sól do smakuWykonanie:Oliwę/1 łyżkę / wymieszać z
przyprawami.
Ciecierzycę dokładnie obtoczyć w
ziołowej oliwie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. ok.30-40 min. Ziarenka należy od czasu do czasu przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć je do miseczki wyłożonej ręcznikiem kuchennym lub bibułą.Do sałatki potrzebujemy ok.3/4 szklanki
ciecierzycy, ale upiec można więcej .Pieczona
ciecierzyca jest doskonałą przekąską.
Oliwę wymieszać starannie z
sokiem cytrynowym, doprawić do smaku
solą ,dodać zmiażdżony ząbek
czosnku i
kminUmyte
pomidory pokroić w ćwiartki,
cebulę i oczyszczony
koper w cienkie krążki.Umytą, osuszoną i rozrobioną
sałatę umieścić w salaterce. Dodać
pomidory,
cebulę i
ciecierzycę. Doprawić do smaku, polać przygotowanym
sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać z
pieczywem.