ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca na przekąskę

Ciecierzyca na przekąskę

nazwa

Wykonanie

Kiedy przygotowuję jakieś danie z ciecierzycy, zawsze dokładam do gotowania większą ilość ziarna niż jest zawarta w przepisie i robię z niej chrupiącą przekąskę.
Ugotowane ziarenka mieszam z ziołową oliwą i wrzucam na teflonową patelnię.
Podsmażam na wolnym ogniu, mieszając je często, by nie dopuścić do przypalenia.
Kiedy są już ładnie przyrumienione, a zapach ziół rozlega się po całej kuchni , przekładam je na talerz z bibułą , aby wchłonęła nadmiar tłuszczu, pozostawiam do przestudzenia.
Przekąska-zdrowa i sycąca gotowa.
Ciecierzycę na tego rodzaju przekąskę można również przygotować w piekarniku.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
po szczypcie przypraw: tymianek, papryka ostra, papryka słodka, oregano, rozmaryn, kumin, imbir, pieprz
1 łyżeczka soli morskiej
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/kiedy-przygotowuje-danie-z.html