Wykonanie
Kiedy przygotowuję jakieś danie z
ciecierzycy, zawsze dokładam do gotowania większą ilość ziarna niż jest zawarta w przepisie i robię z niej chrupiącą przekąskę.Ugotowane ziarenka mieszam z
ziołową oliwą i wrzucam na teflonową patelnię.Podsmażam na wolnym ogniu, mieszając je często, by nie dopuścić do przypalenia.Kiedy są już ładnie przyrumienione, a zapach
ziół rozlega się po całej kuchni , przekładam je na talerz z bibułą , aby wchłonęła nadmiar tłuszczu, pozostawiam do przestudzenia.Przekąska-zdrowa i sycąca gotowa.
Ciecierzycę na tego rodzaju przekąskę można również przygotować w piekarniku.
Składniki:1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy2 łyżki
oliwy z oliwekpo szczypcie przypraw:
tymianek,
papryka ostra,
papryka słodka,
oregano,
rozmaryn, kumin,
imbir,
pieprz1 łyżeczka
soli morskiej