ßßß
Z racji, iż pochodzę z Wielkopolski uwielbiam ziemniaki – po wielkopolsku pyry. W moim rodzinnym domu pyry jadało się bardzo często. Wydaje mi się, że kiedyś każdy z nas jadał ziemniaki dużo chętniej i częściej. Po obaleniu komunizmu do naszego kraju szerokim strumieniem napłynęły kulinarne mody z całego świata, pośród hamburgerów, pizzy, kebabów, przysmaków z Indii, Wietnamu, Chin i Japonii, zatraciliśmy nieco pamięć o tradycyjnej polskie kuchni, w tym o potrawach z ziemniaków.Dziś tylko popularność frytek nawiązuje jeszcze nieco do naszego dawnego, kartoflanego gustu. Mamy wrzesień, sezon wykopków w pełni, zapraszam zatem na pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem ziół. Przepis zaczerpnięty z bloga Jest smak.Składniki:4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)oliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony czarny pieprzsuszony tymianeksuszony rozmarynsproszkowana słodka paprykasproszkowana ostra paprykaWykonanie:Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą. Gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
