ßßß Cookit - przepis na Karp ze szpinakiem i ciecierzycą

Karp ze szpinakiem i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 świeży karp o wadze około 1 kg, wypatroszony i bez głowy, pocięty na 4 dzwonka (lub inna ryba podzielona na porcje o wadze 250 g każda)
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 gałązka rozmarynu lub tymianku
200 g świeżego szpinaku
3/4 puszki (około 300 g) odsączonej ciecierzycy + kilka łyżek zalewy
1 łyżka oliwy z oliwek
2 małe ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
2 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rybę umyć, pokroić na dzwonka, jeszcze raz opłukać, osuszyć. Dobrze oprószyć solą, pieprzem, doprawić kminem rzymskim. Ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej 1 łyżką oliwy. Na rybie ułożyć wiórki masła i listki rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni lub ustawić maksymalną moc grilla, i piec rybę jeszcze przez kolejne 10 - 15 minut, aż będzie lekko zrumieniona i upieczona w środku (sprawdzić widelcem, czy mięso ładnie odchodzi).
W międzyczasie przygotować szpinak z ciecierzycą: Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki. Włożyć na patelnię z 2 łyżkami wody i podgrzewać przez około 1 minutę mieszając, aż zwiędnie. Odcisnąć i grubo posiekać.
Na czystą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez 1 minutę, nie rumieniąc za bardzo. Dodać bułkę tartą i smażyć przez 1 - 2 minuty, aż będzie zrumieniona. W międzyczasie dodać kmin rzymski, cynamon i słodką paprykę w proszku. Dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podgrzewać. Dodać szpinak i skropić go kilkoma łyżkami zalewy z ciecierzycy. Delikatnie zamieszać i smażyć przez 1 minutę, na koniec lub przed samym podaniem doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Rybę wyłożyć na podgrzane talerze, w środek każdego dzwonka włożyć szpinak z ciecierzycą, polać pozostałym sosem z pieczonej ryby.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/karp/szpinak_ciecierzyca/przepis.html