Wykonanie
Jagnięcina nie gości na naszym
stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest u nas kupić
jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam Kotlety jagnięce z kością .
Składniki:4 kotlety jagnięce z kością (nasze ważyły razem ok. ½ kg)4 łyżki
oliwyGałązka świeżego
rozmarynu1 łyżeczka suszonej
mięty1 łyżeczka suszonego
tymianku2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła klarowanego
Sól i
pieprzWykonanie:Siekamy
rozmaryn i obrany
czosnek. Dodajemy
miętę,
tymianek, dolewamy
oliwę i całość mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy
jagnięcinę, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.Na patelni rozpuszczamy
masło i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości kotletów). Usmażone doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Kotlety podałam z pieczonymi
ziemniakami i całą masą surówki z
roszponki,
ogórka i
pomidorków koktajlowych.