Wykonanie
Jeśli znudziły ci się
piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę ???Sięgnij po
mięso z indyka jest bardzo delikatne, a odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie:-)Pierś z
indyka ma soczysty łagodny smak, zawiera duże ilości pełnowartościowego
białka, bogate źródła niacyny, kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, selenu, cynku, potasu, magnezu, żelaza:-)Spożywanie tego
mięsa korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, pracę
serca.Łagodzi napięcia, dodaje energii do dalszego działania oraz poprawia humor.Do mojego dania potrzebne będą:
filet z indyka ok. 800 g1
czerwona cebulkaoregano - 1 łyżeczkamielony
kminek - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1 łyżeczka
sól morska do smakuświeżo zmielony
pieprzczosnek granulowany
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaP.S. Ilość przypraw zależy od waszych upodobań kulinarnych, to są moje miarki.Przyrządzenie :Piersi płuczę pod bieżącą
wodą, osuszam ręcznikiem papierowym.Kroję w skośne paski.
Przyprawy łączę ze sobą i dodaję dwie łyżki
oliwy.
Przyprawy w tłuszczu rozpuszczają się, dzięki
czemu uwalniają swój aromat :-)Do tak przygotowanej marynaty wrzucam pokrojone paski piersi, przykrywam folią i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroję w piórka.Po upływie zalecanego czasu
indyka :-) smażę na złoty kolor, dodaję
cebulę i smażę do czasu aż zmięknie.Danie gotowe :-)
Muszę przyznać, że zamarynowany
indyk ma niepowtarzalny smak.Możesz podać z
ziemniakami, frytkami,
makaronem,
ryżem w zależności co tam łasuchy preferują.Serdeczności :-)