ßßß Cookit - przepis na " INDYK W PRZYPRAWACH "

" INDYK W PRZYPRAWACH "

nazwa

Wykonanie

Jeśli znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę ???
Sięgnij po mięso z indyka jest bardzo delikatne, a odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie:-)
Pierś z indyka ma soczysty łagodny smak, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, bogate źródła niacyny, kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, selenu, cynku, potasu, magnezu, żelaza:-)
Spożywanie tego mięsa korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, pracę serca.
Łagodzi napięcia, dodaje energii do dalszego działania oraz poprawia humor.
Do mojego dania potrzebne będą:
filet z indyka ok. 800 g
1 czerwona cebulka
oregano - 1 łyżeczka
mielony kminek - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1 łyżeczka
sól morska do smaku
świeżo zmielony pieprz
czosnek granulowany
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
P.S. Ilość przypraw zależy od waszych upodobań kulinarnych, to są moje miarki.
Przyrządzenie :
Piersi płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym.
Kroję w skośne paski.
Przyprawy łączę ze sobą i dodaję dwie łyżki oliwy.
Przyprawy w tłuszczu rozpuszczają się, dzięki czemu uwalniają swój aromat :-)
Do tak przygotowanej marynaty wrzucam pokrojone paski piersi, przykrywam folią i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroję w piórka.
Po upływie zalecanego czasu indyka :-) smażę na złoty kolor, dodaję cebulę i smażę do czasu aż zmięknie.
Danie gotowe :-)
Muszę przyznać, że zamarynowany indyk ma niepowtarzalny smak.
Możesz podać z ziemniakami, frytkami, makaronem, ryżem w zależności co tam łasuchy preferują.
Serdeczności :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/02/indyk-w-przyprawach.html