ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą smietaną

Zakamarki mojej kuchni: Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą smietaną

nazwa

Wykonanie

Ciasta przekładane należą do moich ulubionych.
Lubię je piec i oczywiście jeść. Są słodkie, kremowe i bardzo kaloryczne, ale przy różnego rodzaju okazjach trudno się bez nich obejść.
Takie piętrowe ciacha są smaczne , wyglądają efektownie , są bardzo podzielne, a przygotowuję je tylko okazjonalnie. A więc od święta!
Ciasto składa się z kilku warstw /8/. Jest bardzo łatwe do przygotowania, tylko trochę pracochłonne.
Dodatkowo zadałam sobie "trudu" dzieląc je na dwa rożne owocowe smaki.
Ale dzięki temu okazało się bardziej interesujące i zamiast jednego kawałka można zjeść dwa różne ciacha.
Użyłam średniej wielkości torownicy 26/36 cm
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3 łyżki cukru
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
15o g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła/250 g/
krem waflowy:
3 wafelki czekoladowe
1 kostka masła/250 g/
300 g kremu czekoladowego typu "Nutella"
oraz
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
ok. 400 g brzoskwini z syropu
ok. 400 g smażonych jabłek / gotowe ze słoika/
100 g rodzynek
500-600 ml śmietany 30-proc.do ubijania
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 duże op. podłużnych biszkoptów
100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
- Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
/ Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia ,przesiać do miseczki przez sitko. Białka bić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier. W sypać przygotowaną mąkę Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 25-30 min do tzw. suchego patyczka. /
- Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej wody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem
- Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
- Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.
- Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.
- Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i
śmietankowej.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/ciasto-biszkoptowo-owocowe-z-kremem-i.html