ßßß
biszkopt:5 jajek3 łyżki cukru5 pełnych łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniacznej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solikrem budyniowy:3 szklanki mleka3 łyżki maki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 żółtka15o g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 kostka masła/250 g/
krem waflowy:3 wafelki czekoladowe1 kostka masła/250 g/300 g kremu czekoladowego typu "Nutella"oraz1 galaretka brzoskwiniowa1 galaretka agrestowaok. 400 g brzoskwini z syropuok. 400 g smażonych jabłek / gotowe ze słoika/100 g rodzynek500-600 ml śmietany 30-proc.do ubijania3 łyżki cukru pudru1 galaretka cytrynowa1 duże op. podłużnych biszkoptów100 g gorzkiej czekolady do dekoracjipłatki migdałowe do posypania
Wykonanie:- Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części./ Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia ,przesiać do miseczki przez sitko. Białka bić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier. W sypać przygotowaną mąkę Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 25-30 min do tzw. suchego patyczka. /- Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej wody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem- Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.- Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.- Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.- Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej iśmietankowej.