ßßß
Mega pyszne ciasto! trochę pracochłonne, ale jego smak wynagradza każdą minutę spędzoną przy jego robieniu :)Można zrobić je w wersji okrągłej a będzie cudownym tortem!Biszkopt:8 jajek1,5 szkl. cukru1,5 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 paski gorzkiej czekolady, startej na tarceBiałka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać startą czekoladę. Na 3 blaszki o wymiarach 20x40 cm, wyłożone papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec ok. 30 min. w temp 170 st.CMasa budyniowa:2 szkl. mleka3/4 szkl. cukrucukier waniliowy2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 żółtko1 kostka masła lub dobrej margaryny1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szkl. mleka dokładnie wymieszać obie mąki i żółtko. Wlać do gotującego mleka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej.Warstwa z brzoskwiniami:2 galaretki o smaku brzoskwiniowym1 puszka brzoskwiń w zalewieGalaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej galaretki.Masa z nutellą:1 duży krem Nutella (ok. 400 g)1 szt wafla z opakowania, pokrojona w kostkęPokrojony wafel wymieszać z nutellą.Polewa czekoladowa:1 tabliczka czekolady60 g masła lub margarynyMasło rozpuścić i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy.Wykonanie:Biały biszkoptTężejąca galaretka z brzoskwiniamiBiszkopt z czekoladąMasa z nutelląMasa budyniowaBiały biszkoptPolewa czekoladowaCiasto wstawić do lodówki do schłodzenia.Smacznego!