Wykonanie
Uwielbiam serniki. Zarówno te lekkie, puszyste i wilgotne, jak i te ciężkie, bardziej kruche. Z przyjemnością dziele się z
Wami przepisem na typowy, polski sernik, bez udziwnień i dodatków. Cudowny w swojej prostocie, mega-treściwy, z lekko chrupiącym
spodem i kremową masą. Polecam! :)

Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 kostka
margarynyjajko + 2
żółtka3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
śmietany (lub tłustego
mleka)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową (ja użyłam połowy składników, ponieważ sernik robiłam w mniejszej formie i w przeciwnym wypadku masa po prostu by się wylała):1,2 kg
sera (6 kostek po 200g)1 kostka
margaryny6
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanejczubata łyżka
cukru waniliowego1 i 3/4 szklanki
cukru------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ciasto :Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.Masa :
Ser,
żółtka,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
cukier waniliowy miksujemy na gładką, jednolitą masę.Stopniowo dodajemy roztopioną, letnią
margarynę. Miksujemy.Ubijamy
białka i mieszamy delikatnie z uzyskaną masą.Na posmarowanej
masłem i posypanej
mąką blasze wyklejamy spód z połowy ciasta.Wylewamy masę
serową.Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w cienkie paski.Na wierzchu układamy kratkę.Pieczemy w temp. 175C przez ok. godzinę - półtorej(sprawdzamy ciasto patyczkiem, czy jest już gotowe).
