ßßß Cookit - przepis na Sernik Krakowski

Sernik Krakowski

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej więc postanowiłam wypróbować przepis na sernik krakowski. W orginalnym przepisie sernik jest z rodzynkami, ale ja nie lubię rodzynek w serze nie wiem dlaczego, bo w innych ciastach mi one nie przeszkadzają. Tak więc mój sernik krakowski jest bez rodzynek. Ciasto jest extra, masa serowa jest zbita, a jednocześnie bardzo delikatna, a ciasto kruche i samo rozpływa się w ustach. Sernik na pewno upiekę drugi raz na święta, zresztą na życzenie mojego męża, bo nie uwierzycie ale mój mąż zjadł prawie cały sernik w jeden dzień. Straszny żarłok z niego !!!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek cukru
8 kopiastych łyżek margaryny
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
50 dag sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
4 jajka
12 łyżek mąki ziemniaczanej
2 paczki cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
Do miski wsypujemy mąkę i dodajmy cukier, jajka, margarynę oraz proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Składniki na ciasto......................................................
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne połówki.
Ciasto po wyrobieniu.....................................................................
Większą polówkę ciasta wałkujemy na cienki placek.
I wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (spód i boki blaszki).
Ciasto na blaszce...............................................
Do mielonego sera dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę.
Ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka.......................................................
Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z mąką ziemniaczaną........................................................................
Masę serową dokładnie łączymy z mąką. Na końcu dodajemy ubite na sztywna pianę białka.
Z pianą z białek.............................................................
Białka delikatnie mieszamy z resztą masy. Masę serowa wykładamy na blaszkę wyłożoną ciastem.
Masa serowa na cieście..................................................................
Na warstwie sera układamy kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta (druga połówka ciasta).
Paseczki na serze................................................................................
Kratka z paseczków ciasta..................................................
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu............................................................
Sernik po upieczeniu powinien nabrać złoto-brązowego koloru. Smacznego !!!
Sernik krakowski..........................................................
Ciasto w kawałkach.............................................................
I jeszcze jeden kawałeczek..........................................................................
Kochani przypominam o konkursie z E.Wedel, który potrwa jeszcze tylko do soboty 9 kwietnia do godziny 15. Serdecznie was zapraszam do wzięcia udziału w zabawie, a tu macie link do strony z konkursem "Konkurs z przepisami wielkanocnymi E.Wedel" .
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Sernik-Krakowski.html