Wykonanie
Święta coraz bliżej więc postanowiłam wypróbować przepis na sernik krakowski. W orginalnym przepisie sernik jest z
rodzynkami, ale ja nie lubię
rodzynek w
serze nie wiem dlaczego, bo w innych ciastach mi one nie przeszkadzają. Tak więc mój sernik krakowski jest bez
rodzynek. Ciasto jest extra, masa serowa jest zbita, a jednocześnie bardzo delikatna, a ciasto kruche i samo rozpływa się w ustach. Sernik na pewno upiekę drugi raz na święta, zresztą na życzenie mojego
męża, bo nie uwierzycie ale mój mąż zjadł prawie cały sernik w jeden dzień. Straszny żarłok z niego !!!Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej10 łyżek
cukru8 kopiastych łyżek
margaryny2
jajka4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:50 dag
sera trzykrotnie mielonego1 szklanka
cukru4
jajka12 łyżek
mąki ziemniaczanej2 paczki
cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej
śmietanyDo miski wsypujemy
mąkę i dodajmy
cukier,
jajka,
margarynę oraz
proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Składniki na ciasto......................................................Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne połówki.
Ciasto po wyrobieniu.....................................................................Większą polówkę ciasta wałkujemy na cienki placek.
I wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (spód i boki blaszki).
Ciasto na blaszce...............................................Do mielonego
sera dodajemy
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy i
śmietanę.
Ser,
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka.......................................................Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną.
Z
mąką ziemniaczaną........................................................................Masę
serową dokładnie łączymy z
mąką. Na końcu dodajemy ubite na sztywna pianę
białka.
Z pianą z
białek.............................................................
Białka delikatnie mieszamy z resztą masy. Masę serowa wykładamy na blaszkę wyłożoną
ciastem.
Masa serowa na cieście..................................................................Na warstwie
sera układamy kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta (druga połówka ciasta).
Paseczki na
serze................................................................................
Kratka z paseczków ciasta..................................................Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu............................................................Sernik po upieczeniu powinien nabrać złoto-brązowego koloru. Smacznego !!!
Sernik krakowski..........................................................
Ciasto w kawałkach.............................................................
I jeszcze jeden kawałeczek..........................................................................Kochani przypominam o konkursie z E.Wedel, który potrwa jeszcze tylko do soboty 9 kwietnia do godziny 15. Serdecznie was zapraszam do wzięcia udziału w zabawie, a tu macie link do strony z konkursem "Konkurs z przepisami wielkanocnymi E.Wedel" .