Wykonanie
Ciasta przekładane należą do moich ulubionych.Lubię je piec i oczywiście jeść. Są słodkie, kremowe i bardzo kaloryczne, ale przy różnego rodzaju okazjach trudno się bez nich obejść.Takie piętrowe ciacha są smaczne , wyglądają efektownie , są bardzo podzielne, a przygotowuję je tylko okazjonalnie. A więc od święta!Ciasto składa się z kilku warstw /8/. Jest bardzo łatwe do przygotowania, tylko trochę pracochłonne.Dodatkowo zadałam sobie "trudu" dzieląc je na dwa rożne
owocowe smaki.Ale dzięki temu okazało się bardziej interesujące i zamiast jednego kawałka można zjeść dwa różne ciacha.Użyłam średniej wielkości torownicy 26/36 cmSkładniki:
biszkopt:5
jajek3 łyżki
cukru5 pełnych łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniacznej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikrem budyniowy:3 szklanki
mleka3 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3
żółtka15o g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 kostka masła/250 g/

krem
waflowy:3
wafelki czekoladowe1 kostka masła/250 g/300 g
kremu czekoladowego typu "Nutella"oraz1
galaretka brzoskwiniowa1
galaretka agrestowaok. 400 g
brzoskwini z
syropuok. 400 g smażonych
jabłek / gotowe ze słoika/100 g
rodzynek500-600 ml
śmietany 30-proc.do ubijania3 łyżki
cukru pudru1
galaretka cytrynowa1 duże op. podłużnych
biszkoptów100 g
gorzkiej czekolady do dekoracji
płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:- Upiec
biszkopt z pięciu
jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części./ Oddzielić
białka od
żółtek. Oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia ,przesiać do miseczki przez sitko.
Białka bić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać
cukier. W sypać przygotowaną
mąkę Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane
masłem. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 25-30 min do tzw. suchego patyczka. /-
Galaretkę brzoskwiniową i
agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej
wody. Do usmażonych
jabłek dodać tężejącą
galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę
brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte
rodzynki dodać w równych częściach do
owoców. Na spodnią część
biszkoptu wyłożyć do połowy masę
jabłkową , a na drugą część masę
brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak
jabłkowy, a druga
brzoskwiniowy.
Owoce przykryć
biszkoptem- Kostkę
masła utrzeć na puszystą masę, dodać
krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone
wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na
biszkopt.- Zagotować
mleko.
Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z
cukrem i
wanilią , dodać oba rodzaje
mąki, dokładnie wymieszać. Gorące
mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się
mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem
waflowy.- Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne
biszkopty.-
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać
cukier puder i zimną
galaretkę. Masę
śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą
czekoladą i
płatkami migdałowymi.- Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej iśmietankowej.
