Wykonanie
Kurczak, japońskie surimi,
chiński sos ostrygowy, indyjskie
curry. Szybkie w przygotowaniu jeżeli zamarynuje się wcześniej
kurczaka...W Polsce nie ma po co napalać się na surimi
krabowe. Lepiej poszukać paluszków z
mintaja, albo innej
ryby białej (byle nie
pangi). Widziałam tylko te "o smaku
kraba". A samo słowo "
krab" sprawia, że mistrzowie marketingu dostają mentalnego orgazmu i podnoszą ceny.Oczywiście, jak przystało na
porę roku, warzywa, którymi się posłużyłam dojrzewają w paczkach i mieszkają w zamrażalniku. Świeże warzywa pewnie wymagałyby krótszego gotowania.Składniki na dwie porcje :Garść
fasolki szparagowej¼
czerwonej paprykiGarść
marchewki pokrojonej w słupki2 poszatkowane liście
białej kapusty (albo pekińskiej)1-2 kapelusze
grzyba mun1
pierś z kurczaka5-6 paluszków surimi2-3 łyżki
sosu ostrygowegoSok z limonki,
sos sojowy,
olej (do smażenia)
Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z dwoma łyżkami
sosu ostrygowego i 1 łyżką
soku z limonki. odstawić na godzinę.Surimi wyjąć z zamrażalnika i zostawić do rozmrożenia.
Grzyby moczyć przez 20 minut w ciepłej wodzie, później opłukać i gotować (w świeżej wodzie!) przez 10 minut. Pokroić w cienkie paski. Radzę wziąć tylko dwa kapelusze.
Suszone grzyby wyglądają niepozornie, ale namoczone powiększają się nawet pięciokrotnie.Po godzinie wyjąć wok lub patelnię z grubym dnem i dobrze rozgrzać na największym ogniu. Wlać
olej i usmażyć
kurczaka (razem z marynatą). Nie zmniejszać ognia.
Kurczak powinien usmażyć się bardzo szybko, po 2-3 minutach.Wrzucić warzywa, podsmażyć chwilę, dolać odrobinę
wody, żeby warzywa nie przywierały, zmniejszyć ogień i gotować przez 7 minut albo dłużej, do miękkości warzyw.Dodać surimi i wymieszać. Dodatkowo przyprawiłam jeszcze
sosem ostrygowym,
sojowym i
imbirem.
Kurczaka z surimi podałam z
żółtym ryżem:1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka żółtego
curry1 mała
cebulałyżeczka
masłamałe, kwaśne
jabłko2 porcje
ryżuUgotować
ryż.
Jabłko zetrzeć.
Cebulę zeszklić na
maśle. Wlać
mleko i zagotować.
Mąkę rozrobić z
wodą, dodać do
cebuli. Dodać
jabłko i
curry, Gotować pół minuty. Wymieszać z
ryżemJest to bardziej prymitywna wersja tego sosu.W zasadzie do potrawy można użyć
mrożonej mieszanki chińskiej. Wtedy jest zdecydowanie szybciej.I jeszcze słówko o
sosie ostrygowym. Po otworzeniu należy go schować do lodówki. Bezwzględnie :)I zapomniałabym dodać