Wykonanie
Na 8 porcji:1,2 kg
mięsa wieprzowego3 małe
cebule4 łyżki
oleju roślinnego1 słoik warzyw (ok 300g)1 słoik
sosu do spaghetti (ok 300g)1 garść posiekanej zielonej części
pora2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2
kostki rosołowej lub 1 szklanka
bulionusólpieprzrozmaryn2-3 łyżki
mąkiMięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, kroimy na nieduże kawałki poruszamy
solą i
mąką - mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
wody.W garnku rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, w rondelku 1 łyżkę. Pokrojone
mięso wrzucamy do garnka - powinno byś obsmażone z każdej strony, do rondelka wrzucamy
cebulę- szklimy.
Cebulę w rondelki zalewamy
bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym
mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany
sos do spaghetti (wcześniej usuwamy
listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej
pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Podajemy z
kaszą,
ryżem lub
makaronem.Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć:1 średnią
marchewkę - obraną i posiekaną1 średnią
pietruszkę - obraną i posiekaną1/4 średniego
selera - obranego i posiekanego2-3 średnie
pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry)2 ząbki
czosnkuprzyprawy:
bazylię,
oregano,
słodką paprykęNależy wtedy najpierw lekko podsmażyć warzywa z zeszkloną
cebulą i dodać trochę więcej
bulionu - około 2 szklanki.SMACZNEGO :-)