ßßß Cookit - przepis na Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Pasztet z zielonej soczewicy wymaga od nas troch ę cierpliwości ale m imo długiego czasu potrzebnego do jego przygotowania, zachęcam zrobić go choć raz ;)
Robiłam już kiedyś pasztet z czerwonej soczewicy i na nim się wzorowałam. Obydwa smakują podobnie, różnią się jed ynie czasem gotowania soczewicy (czerwoną gotuje się szybciej).
1 szklanka zielonej soczewicy
4-5 marchewek
2 duże cebule
1 zą bek czosnk u
150 ml oliwy
3 jajka
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz
curry, chili, papryka słodka
imbir w proszku
siekan a natk a pietruszki
Soczewicę zalać wodą na 1,5- 2 godziny, przepłukać, odsączyć i zalać nową wodą .
Gotować ok.45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie się prawie rozpadać (wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, można też dodać odrobinę majeranku - pomaga w trawieniu).
Soczewicę odcedzić i wyjąć liść i ziele angielskie.
Drobno tartą marchewkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek usmażyć na du ż ej ilości oliw y na wolnym ogniu.
Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą i przyprawić przyprawami według uznania (np.: sól, pieprz, chili, curry, imbir, siekana natka pietruszki, słodka papryka, sos sojowy, koncentrat pomidorowy). Mieszanka powinna być bardzo pikantna.
Po przestudzeniu dodać jaja i całość zmiksować . K onsystencja pasztetu jest raczej rzadka.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Przed włożeniem do piekarnika dobrze docisnąć łopatką, aby usunąć powietrze.
Piec w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (w zależności od wysok ości pasztetu).
Przed krojeniem schłodzić (najlepiej przez kilka godzin) w lodówce.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/02/pasztet-z-zielonej-soczewicy.html