Wykonanie
Pasztet z
zielonej soczewicy wymaga od nas troch ę cierpliwości ale m imo długiego czasu potrzebnego do jego przygotowania, zachęcam zrobić go choć raz ;)Robiłam już kiedyś pasztet z
czerwonej soczewicy i na nim się wzorowałam. Obydwa smakują podobnie, różnią się jed ynie czasem gotowania
soczewicy (czerwoną gotuje się szybciej).1 szklanka
zielonej soczewicy4-5
marchewek2 duże
cebule1 zą bek
czosnk u150 ml
oliwy3
jajka4 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowy1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ketchupu pikantnego
sól,
pieprzcurry,
chili,
papryka słodkaimbir w proszkusiekan a
natk a
pietruszkiSoczewicę zalać
wodą na 1,5- 2 godziny, przepłukać, odsączyć i zalać nową
wodą .Gotować ok.45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
soczewica będzie się prawie rozpadać (wraz z
zielem angielskim i
liściem laurowym, można też dodać odrobinę
majeranku - pomaga w trawieniu).
Soczewicę odcedzić i wyjąć liść i
ziele angielskie.Drobno tartą
marchewkę, drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek usmażyć na du ż ej ilości
oliw y na wolnym ogniu.Rozpadające się warzywa wymieszać z
soczewicą i przyprawić
przyprawami według uznania (np.:
sól,
pieprz,
chili,
curry,
imbir, siekana
natka pietruszki,
słodka papryka,
sos sojowy,
koncentrat pomidorowy). Mieszanka powinna być bardzo pikantna.Po przestudzeniu dodać
jaja i całość zmiksować . K onsystencja pasztetu jest raczej rzadka.Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Przed włożeniem do piekarnika dobrze docisnąć
łopatką, aby usunąć powietrze.Piec w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (w zależności od wysok ości pasztetu).Przed krojeniem schłodzić (najlepiej przez kilka godzin) w lodówce.