Wykonanie

Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw.
Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie
imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje każdemu facetowi ;). Podejrzewam, że zrobię ponownie.Przepis z książki " Kuchnia indyjska ".900 g drobno posiekanej lub zmielonej
jagnięciny (użyłam mielonej
wołowiny)1 duża
cebula, grubo posiekana5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia
imbiru posiekany2 rozgniecione ząbki
czosnku1 świeże zielone
chili, drobno posiekane (nie dodałam)1 łyżeczka sproszkowanego
chili2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry (lub
pietruszki)1 łyżeczka
garam masala (lub
curry)2 łyżeczki zmielonej
kolendry1 łyżeczka zmielonego
kminku1 łyżeczka
soli1
jajko1 łyżka
naturalnego jogurtu1 łyżka
olejuDodatki:mieszanka liści
sałatsos
chili słodko pikantny albo
sos jogurtowy (
jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego
ogórka,
sól, odrobina siekanej
mięty)Wszystkie składniki kebabu, oprócz
jogurtu i
oleju, dokładnie wymieszać ręcznie (lub robotem kuchennym).Masę przez godzinę marynować w lodówce.Dłonie lekko oprószyć
mąką i podzielić masę
mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne
kiełbaski.Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.W tym czasie n agrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową.Kebaby posmarować lekko
jogurtem oraz
olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.Można je podać na mieszance
sałat, z dodatkiem ulubionego sosu lub z grillowanymi warzywami.