ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny szisz kebab z grilla

Aromatyczny szisz kebab z grilla

nazwa

Wykonanie

Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw. Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje każdemu facetowi ;). Podejrzewam, że zrobię ponownie.
Przepis z książki " Kuchnia indyjska ".
900 g drobno posiekanej lub zmielonej jagnięciny (użyłam mielonej wołowiny)
1 duża cebula, grubo posiekana
5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru posiekany
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 świeże zielone chili, drobno posiekane (nie dodałam)
1 łyżeczka sproszkowanego chili
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pietruszki)
1 łyżeczka garam masala (lub curry)
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka naturalnego jogurtu
1 łyżka oleju
Dodatki:
mieszanka liści sałat
sos chili słodko pikantny albo sos jogurtowy (jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego ogórka, sól, odrobina siekanej mięty)
Wszystkie składniki kebabu, oprócz jogurtu i oleju, dokładnie wymieszać ręcznie (lub robotem kuchennym).
Masę przez godzinę marynować w lodówce.
Dłonie lekko oprószyć mąką i podzielić masę mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne kiełbaski.
Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.
W tym czasie n agrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową.
Kebaby posmarować lekko jogurtem oraz olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.
Można je podać na mieszance sałat, z dodatkiem ulubionego sosu lub z grillowanymi warzywami.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/szisz-kebab-z-grilla.html