ßßß
Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw. Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje każdemu facetowi ;). Podejrzewam, że zrobię ponownie.Przepis z książki " Kuchnia indyjska ".900 g drobno posiekanej lub zmielonej jagnięciny (użyłam mielonej wołowiny)1 duża cebula, grubo posiekana5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru posiekany2 rozgniecione ząbki czosnku1 świeże zielone chili, drobno posiekane (nie dodałam)1 łyżeczka sproszkowanego chili2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pietruszki)1 łyżeczka garam masala (lub curry)2 łyżeczki zmielonej kolendry1 łyżeczka zmielonego kminku1 łyżeczka soli1 jajko1 łyżka naturalnego jogurtu1 łyżka olejuDodatki:mieszanka liści sałatsos chili słodko pikantny albo sos jogurtowy (jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego ogórka, sól, odrobina siekanej mięty)Wszystkie składniki kebabu, oprócz jogurtu i oleju, dokładnie wymieszać ręcznie (lub robotem kuchennym).Masę przez godzinę marynować w lodówce.Dłonie lekko oprószyć mąką i podzielić masę mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne kiełbaski.Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.W tym czasie n agrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową.Kebaby posmarować lekko jogurtem oraz olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.Można je podać na mieszance sałat, z dodatkiem ulubionego sosu lub z grillowanymi warzywami.