Wykonanie
W książce "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat znalazłam przepis, który w zasadzie nie za bardzo kojarzy się z tą właśnie kuchnią. Sami autorzy opisali je jako "nie do końca autentyczne
rybne curry". Ale dalszy ciąg tego zdania brzmi: "które można przygotować w zaledwie kilka minut", co wydaje się być najważniejszą cechą tego dania. Trudno, że nie w pełni zgadza się z tradycyjnymi przepisami, ważne, że jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, a na dodatek wyjątkowo smaczne - wyraziste, świeże i konkretne.- 1 mała
cebula- 1
czerwona papryka- 1 łyżka
oleju- po 1/4 łyżeczki nasion
kminku,mielonej
kolendry,
kminku i
chili- szczypta
soli- 1 ząbek
czosnku- 1 puszka
tuńczyka w zalewie- 1 zielona
papryczka chili- mały kawałek
imbiru- szczypta
garam masala- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1 łyżka posiekanej
kolendry lub
pietruszki- 2
chlebki pita-
jogurt naturalny1) W dużym rondlu na
oleju podsmażyć nasiona
kminku,mieszając, aż zaczną strzelać, 2-3 minuty.2) Dodać zmielony
kminek,
kolendrę,
chili i
sól i smażyć 1-2 minuty.3) Wrzucić rozgnieciony
czosnek, posiekaną
cebulę i
paprykę pokrojoną w paski.4) Smażyć ok. 5 minut, aż
cebula zbrązowieje, od czasu do czasu mieszając.5) Dodać
tuńczyka, posiekane
chili i starty
imbir, smażyć kolejne 5 minut.6) Wymieszać i dodać
garam masala,
sok z cytryny i większość
kolendry.7) Podawać w podgrzanym
chlebku pita z
jogurtem i resztą
natki.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal