ßßß Cookit - przepis na Roladki wieprzowe w sosie pomidorowym

Roladki wieprzowe w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 8 plastrów boczku lub szynki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100g sera typu parmezan
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
2. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze boczku, posypujemy mieszanką pietruszki i czosnku oraz kładziemy kawałek sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.
4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/03/roladki-wieprzowe-w-sosie-pomidorowym.html