Wykonanie
Makaron z
owocami morza. Czyste, wyraziste, włoskie smaki. Danie to oryginalnie pochodzi z Wenecji, ale obecnie jest bardzo popularne w całych Włoszech. Jest ono bardzo proste i zawiera tylko kilka składników: oczywiście ważny w kuchni włoskiej
czosnek, do tego dobrej jakości
oliwa z oliwek,
pomidorki koktajlowe,
natka pietruszki oraz oczywiście vongole, czyli małe
małże.
Składniki (na około 2 porcje):500 g vongoli3-4 ząbki
czosnku2-3 łyżki dobrej
oliwy z oliwek1 szklanka białego,
wytrawnego winaspory pęczek
natki pietruszkikilka
pomidorków koktajlowych (ja dałam około 6-7)odrobina
papryczki chilli (opcjonalnie) – ja dałam 2 małe, suszone peperoncino
sól,
pieprzmakaron spaghetti lub np. lingiuniPrzygotowanie:
Małże należy włożyć do zimnej, lekko osolonej
wody i zostawić na około godzinę, tak aby dokładnie wypłukały się z piasku.Wstawiamy
wodę na
makaron i w
między czasie siekamy dokładnie
czosnek,
natkę pietruszki i kroimy w kostkę
pomidorki. Kiedy
woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy
makaron. Na drugim palniku nagrzewamy patelnię z
oliwą z oliwek, dodajemy
czosnek i smażymy około minutę, aż lekko zacznie się rumienić (uwaga, żeby się nie przypalił!). Po tym czasie dodajemy połowę
natki pietruszki,
papryczkę chilli oraz
pomidory, wszystko smażymy około minuty. Następnie dodajemy
małże, zalewamy
białym winem dodajemy odrobinę
soli,
pieprzu, mieszamy i przykrywamy.
Małże powinny się gotować około 3-4 minut, do czasu aż wszystkie się otworzą, w międzyczasie można je raz czy dwa
razy przemieszać lub potrząsnąć lekko patelnią. Do gotowych
małży dodajemy ugotowany al dente
makaron, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy pozostałą
natką pietruszki (ew. doprawiamy do smaku).Uwaga! Jeśli chodzi o
małże to zasada jest taka, przy surowych małżach należy wyrzucić wszystkie otwarte i uszkodzone muszle (jeśli są lekko otwarte można uderzyć nimi lekko o blat i jeśli się zamkną to są nadal żywe). Natomiast po ugotowaniu wyrzucamy wszystkie
małże które są zamknięte.