Wykonanie
Do
owoców morza nie mogłam przekonać się bardzo długo. Nawet nie chciałam ich skosztować. Na mój pierwszy raz postanowiłam zapisać się na warsztaty kulinarne, gdzie głównym tematem były właśnie
ryby i owoce morza. Warsztaty te organizowała Agnieszka Sulikowska Radi finalistka Masterchefa. Na warsztatach przygotowywaliśmy 3 potrawy: koktajl z
krewetek, zupę
rybną oraz
makaron z
owocami morza.Wróciłam do domu zachwycona. Następna przygoda z
owocami morza czekała mnie na
słonecznym Cyprze, gdzie nad brzegiem morza w uroczej kafejce zakochałam się w kalmarach. I z całą stanowczością
mogę powiedzieć, że
owoce morza już mi nie straszne i odliczam dni do wakacji, gdzie tym razem na
słonecznej greckiej plaży
będę się rozkoszować świeżą
rybą lub
krewetkami.Tym razem przedstawiam wam mieszankę
owoców morza a jakże jak nie z
kaszą.
Kasza pęczak jak najbardziej pasowała mi do tej potrawy.Składniki:pół szklanki
kaszy pęczak
owoce morza (
kalmary,
krewetki, omułki)5
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwyząbek
czosnkunatka pietruszkipół szklanki białego
wytrawnego winasól,
pieprzchili w proszkuWykonanie:
Kaszę pęczak ugotować na pół twardo. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dajemy pokrojony w plasterki ząbek
czosnku, chwilę go podsmażamy. Dokładamy
owoce morze i ok 3 minut podsmażamy. Dolewamy
wino, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
chili i
pomidorki koktajlowe.
Pomidorki powinny
mieć ściągniętą skórkę ponieważ podczas gotowania i tak ta skórka zejdzie.
Pomidorki kroimy na 4. Dosypujemy
natkę pietruszki.Gotujemy do czasu aż część dolanego
wina wyparuje. Dodajemy wtedy
kaszę pęczak, posypujemy jeszcze
natką pietruszki i zostawiamy pod przykryciem do czasu aż
kasza wchłonie nam część płynu.