Wykonanie
Spaghetti all’Amatriciana , to danie , które zalicza się do klasyki kuchni włoskiej.Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.Przepis ten narodził się w miasteczku Amatrice . Oryginalna wersja to połączenie
makaronu z
boczkiem / guanciale/ , papryczką i
serem pecorino.
Z upływem czasu oryginalny przepis został zmieniony i dzisiaj istnieją różne sposoby przygotowywania tego dania /głównie z pomidorami/, a nazwa pozostała taka sama.Składniki :/na 2 osoby/200 g spaghetti/u mnie bucatini/50- 80 g
boczku surowego/p ancetta /1 łyżeczka
oliwy z oliwek150- 200 g
pomidorów z puszki lub passatakawałeczek papryczki peperoncino1/3 szklanki białego
wytrawnego wina50 g
sera pecorino/ starty/
pieprzsól /do smakuWykonanie:
Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na
oliwie, dodać
papryczkę chili.Wlać
wino , a następnie na wolnym ogniu gotować do odparowania
alkoholu. Wyjąć
boczek i przetrzymać go w cieple /mój
boczek pozostał w sosie i nie był chrupiący/. Na patelnię wlać
pomidory i dusić całość do otrzymania gęstego sosu. W międzyczasie ugotować
makaron w/g przepisu. Ugotowany, odcedzony
makaron przełożyć do sosu, dodać chrupiący
boczek,
sól,
pieprz do smaku i całość zamieszać. Podawać z dodatkiem
startego sera" pecorino" /lub parmezan/.Udekorować
zieleninaąW ostatni weekend sierpnia w Amatrice prowincji
Rieti organizowane jest święto Sagra degli spaghetti all'Amatriciana/ zobacz gdzie właśnie to sławne spaghetti są głównym bohaterem dnia.