ßßß Cookit - przepis na Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

nazwa

Wykonanie

Spaghetti all’Amatriciana , to danie , które zalicza się do klasyki kuchni włoskiej.
Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.
Przepis ten narodził się w miasteczku Amatrice . Oryginalna wersja to połączenie makaronu z boczkiem / guanciale/ , papryczką i serem pecorino.
Z upływem czasu oryginalny przepis został zmieniony i dzisiaj istnieją różne sposoby przygotowywania tego dania /głównie z pomidorami/, a nazwa pozostała taka sama.
Składniki :/na 2 osoby/
200 g spaghetti/u mnie bucatini/
50- 80 g boczku surowego/p ancetta /
1 łyżeczka oliwy z oliwek
150- 200 g pomidorów z puszki lub passata
kawałeczek papryczki peperoncino
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
50 g sera pecorino/ starty/
pieprz
sól /do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na oliwie, dodać papryczkę chili.
Wlać wino , a następnie na wolnym ogniu gotować do odparowania alkoholu. Wyjąć boczek i przetrzymać go w cieple /mój boczek pozostał w sosie i nie był chrupiący/. Na patelnię wlać pomidory i dusić całość do otrzymania gęstego sosu. W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu. Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do sosu, dodać chrupiący boczek, sól, pieprz do smaku i całość zamieszać. Podawać z dodatkiem startego sera" pecorino" /lub parmezan/.
Udekorować zieleninaą
W ostatni weekend sierpnia w Amatrice prowincji Rieti organizowane jest święto Sagra degli spaghetti all'Amatriciana/ zobacz gdzie właśnie to sławne spaghetti są głównym bohaterem dnia.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/spaghetti-allamatriciana-sa-jednym-z.html