Wykonanie
Składniki:- 400g
ryżu (arborio lub na risotto)- 200g
mielonego mięsa- 1/2
marchewki- 1/2
cebuli- 1 mała puszki
zielonego groszku- 1 szklanka
przecieru pomidorowego- 100g
żółtego sera- 3
jajka- 1/2 szklanki
białego wina- 1/4 łyżeczki
szafranu- 2 garści
parmezanu-
bułka tarta-
mąka-
sól i
pieprz-
oliwa do smażeniaSposób przygotowania:1.
Marchewkę i
cebulę obieramy, drobno siekamy. Na 2 łyżkach
oleju podsmażamy warzywa i
mięso. Dolewamy
wino i odparowujemy. Dodajemy
groszek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy
przecier pomidorowy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.2. W osolonej wodzie gotujemy
ryż. Gotowy
ryż przekładamy do miski, dodajemy
szafran wymieszany z 1/4 szklanki
wody, 1 roztrzepane
jajko,
parmezan, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.3. Na dłoń nakładamy łyżkę
ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego
mięsa i kilka kostek
sera, następnie nakrywamy drugą warstwą
ryżu i formujemy w dłoniach kulkę.4.Każdą kulkę obtaczamy w
mące, następnie w pozostałych posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w
bułce tartej.5. Po uformowaniu wszystkich arancini, smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.