Wykonanie
Przekąska, którą za chwilę Wam przedstawię z powodzeniem może pełnić rolę drugiego dania. Ja podałam ją z surówką z
marchewki jako samodzielne danie. Smak jest urzekający, zdecydowanie warty przygotowania, które nie należy do ekspresowych. Jeśli chcecie urozmaicić obiad, bądź przyjęcie, gorąco polecam. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Natalii i zgodnie z tradycją dodałam trochę od siebie.
Składniki (na ok. 13-15 kul):- 1,5 szklanki
ryżu do risotto (ja użyłam białego długoziarnistego i miałam drobne kłopoty przy sklejaniu, ale mimo to się udało),- 3 szklanki rosołu lub
wody z dodatkiem domowych
kostek rosołowych,- 1
cebula,- 2 łyżki
oleju rzepakowego (można zastąpić
oliwą z oliwek),-
sól,
pieprz,- farsz: ok. 200 g
mięsa mielonego, 1
marchew, 1/2 puszki
groszku, 1 łyżka
oleju rzepakowego, 2
pomidory bez skórki,
cebula, 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
ser żółty,- dodatkowo: 2
jajka,
mąka,
bułka tarta,
olej do smażenia.Rozpoczynamy od przygotowania
ryżu. Na patelnię wlewamy 2 łyżki
oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy
cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy
ryż, smażymy aż stanie się przezroczysty. Wlewamy niecałą szklankę rosołu, mieszamy. Gdy wchłonie płyn, dolewamy następną niecałą szklankę - czynność powtarzamy aż wykorzystamy cały rosół. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kuchenkę wyłączamy, zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy farsz: na łyżce
oleju podsmażamy
cebulę i wyciśnięty
czosnek, dodajemy
mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor, dodajemy
pomidory pokrojone w kostkę, obraną i pokrojoną w kostkę
marchew oraz
groszek. Smażymy do momentu miękkości warzyw. Na koniec przyprawiamy do smaku.Do schłodzonego
ryżu dodajemy 1 surowe
jajko, mieszamy. Na dłoń nakładamy
ryż, rozpłaszczamy, dodajemy łyżeczkę farszu, kosteczkę
sera (wcześniej kroimy
ser w małą kostkę), przykrywamy drugą porcją
ryżu, lepimy kulę. Jeśli będą problemy z lepieniem (tzn. jeśli będą się rozpadały), dobrym sposobem jest moczenie rąk w zimnej wodzie i formowanie kul. Gotowe układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie obtaczamy je w
mące, następnie w
jajku (jak na kotlety) i panierce. Smażymy na
oleju równomiernie z każdej strony do złotego koloru, odsączamy na papierze. Podajemy natychmiast. Smacznego!