ßßß
Składniki (na ok. 13-15 kul):- 1,5 szklanki ryżu do risotto (ja użyłam białego długoziarnistego i miałam drobne kłopoty przy sklejaniu, ale mimo to się udało),- 3 szklanki rosołu lub wody z dodatkiem domowych kostek rosołowych,- 1 cebula,- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić oliwą z oliwek),- sól, pieprz,- farsz: ok. 200 g mięsa mielonego, 1 marchew, 1/2 puszki groszku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 pomidory bez skórki, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ser żółty,- dodatkowo: 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej do smażenia.Rozpoczynamy od przygotowania ryżu. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy ryż, smażymy aż stanie się przezroczysty. Wlewamy niecałą szklankę rosołu, mieszamy. Gdy wchłonie płyn, dolewamy następną niecałą szklankę - czynność powtarzamy aż wykorzystamy cały rosół. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kuchenkę wyłączamy, zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy farsz: na łyżce oleju podsmażamy cebulę i wyciśnięty czosnek, dodajemy mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz groszek. Smażymy do momentu miękkości warzyw. Na koniec przyprawiamy do smaku.Do schłodzonego ryżu dodajemy 1 surowe jajko, mieszamy. Na dłoń nakładamy ryż, rozpłaszczamy, dodajemy łyżeczkę farszu, kosteczkę sera (wcześniej kroimy ser w małą kostkę), przykrywamy drugą porcją ryżu, lepimy kulę. Jeśli będą problemy z lepieniem (tzn. jeśli będą się rozpadały), dobrym sposobem jest moczenie rąk w zimnej wodzie i formowanie kul. Gotowe układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie obtaczamy je w mące, następnie w jajku (jak na kotlety) i panierce. Smażymy na oleju równomiernie z każdej strony do złotego koloru, odsączamy na papierze. Podajemy natychmiast. Smacznego!