ßßß Cookit - przepis na Kule ryżowe z mięsem mielonym

Kule ryżowe z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Przekąska, którą za chwilę Wam przedstawię z powodzeniem może pełnić rolę drugiego dania. Ja podałam ją z surówką z marchewki jako samodzielne danie. Smak jest urzekający, zdecydowanie warty przygotowania, które nie należy do ekspresowych. Jeśli chcecie urozmaicić obiad, bądź przyjęcie, gorąco polecam. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Natalii i zgodnie z tradycją dodałam trochę od siebie.
Składniki (na ok. 13-15 kul):
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (ja użyłam białego długoziarnistego i miałam drobne kłopoty przy sklejaniu, ale mimo to się udało),
- 3 szklanki rosołu lub wody z dodatkiem domowych kostek rosołowych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić oliwą z oliwek),
- sól, pieprz,
- farsz: ok. 200 g mięsa mielonego, 1 marchew, 1/2 puszki groszku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 pomidory bez skórki, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ser żółty,
- dodatkowo: 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej do smażenia.
Rozpoczynamy od przygotowania ryżu. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy ryż, smażymy aż stanie się przezroczysty. Wlewamy niecałą szklankę rosołu, mieszamy. Gdy wchłonie płyn, dolewamy następną niecałą szklankę - czynność powtarzamy aż wykorzystamy cały rosół. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kuchenkę wyłączamy, zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy farsz: na łyżce oleju podsmażamy cebulę i wyciśnięty czosnek, dodajemy mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz groszek. Smażymy do momentu miękkości warzyw. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Do schłodzonego ryżu dodajemy 1 surowe jajko, mieszamy. Na dłoń nakładamy ryż, rozpłaszczamy, dodajemy łyżeczkę farszu, kosteczkę sera (wcześniej kroimy ser w małą kostkę), przykrywamy drugą porcją ryżu, lepimy kulę. Jeśli będą problemy z lepieniem (tzn. jeśli będą się rozpadały), dobrym sposobem jest moczenie rąk w zimnej wodzie i formowanie kul. Gotowe układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie obtaczamy je w mące, następnie w jajku (jak na kotlety) i panierce. Smażymy na oleju równomiernie z każdej strony do złotego koloru, odsączamy na papierze. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/kule-ryzowe-z-miesem-mielonym.html