Wykonanie
Arancini po raz pierwszy
jadłam podczas ubiegłorocznych wakacji z narzeczonym w Trapani. Na Sycylii jest to dobrze znana przekąska. Jej nazwa pochodzi od słowa "arancia", które w
języku włoskim oznacza
pomarańcza, do której
ryżowe kulki są podobne.W Trapani (w jednej z knajpek na Via Garibaldi) próbowaliśmy arancini z mięsnym nadzieniem, choć mogą być one przygotowywane również z innymi farszami.Oprócz arancini mieliśmy okazję spróbować m.in. pesto trapanese oraz couscous trapanese w Couscouseria by Bettina. Jest to mała restauracja - wygląda na rodzinną i serwują tam głównie dania na wynos. Osobiście serdecznie polecam:)Wracając do arancini - tak bardzo nam smakowało, że postanowiłam je przygotować w domowym zaciszu:) Są bardzo syte, dlatego podałam je na obiad, a do tego przygotowałam
sałatkę z
rukoli,
pomidorów i prażonego
słonecznika. Z Trapani udało mi się przywieźć
szafran, który wykorzystałam do tego dania.Składniki na ok 12 sztuk (w zależności jakie duże arancini przygotujemy):1,5 szklanki
ryżu do risotto750 ml
warzywnego bulionu1
cebula1
jajkooliwa z oliwek3-4 łyżki
parmezanusól,
pieprz0,08 g
szafranu - nada aromat i żółty kolorFarsz :200 g
wieprzowego mięsa mielonego1
marchewka1 szklanka
zielonego groszku1
cebula1 ząbek
czosnku2
pomidorysól,
pieprzDodatkowo :
olej do smażenia
mąkabułka tarta2-3
jajkaNajpierw przygotowujemy risotto. W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
ryż, mieszamy i całość podsmażamy aż wszystkie ziarna
ryżu zostaną oblepione
oliwą. Dolewamy trochę
bulionu i mieszamy. Gdy
ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję
bulionu. Czynność tę powtarzamy kilkukrotnie, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby
ryż się nie przywarł do dna garnka. Czas przygotowania risotto to ok 20-25 min. Po tym czasie dodajemy
parmezan oraz doprawiamy całość
solą i
pieprzem. Gdy
ryż ostygnie, dodajemy
jajko, mieszamy i chowamy go do lodówki.Kiedy
ryż będzie gotowy, zabieramy się za przygotowanie farszu. Najpierw na odrobinie
oliwy należy zeszklić drobno pokrojoną
cebulę, a następnie dodać posiekany
czosnek. Dokładamy
mięso mielone i smażymy do momentu kiedy przestanie być surowe. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę
marchewkę,
pomidory oraz
groszek. Całość dusimy 12-15 min i na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Trzeba pamiętać aby sos nie był zbyt rzadki, żeby nie przesączył się przez otoczkę
ryżu.Kiedy
ryż i farsz będą gotowe możemy przystąpić do formowania kulek. Na rękę nakładamy porcję
ryżu, na nią farsz, a następnie przykrywamy to warstwa
ryżu i formujemy kule. U mnie z powyższych składników wyszło 12 kul, ale można zrobić mniejsze i będzie ich wtedy więcej:)Gotowe arancini obtaczamy w
mące, następnie w
jajku, a na końcu w
tartej bułce. Na głębokiej patelni bądź w garnku rozgrzewamy
olej. Kulki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy gorące.Smacznego, mam nadzieję, że i Wam zasmakują:)

