ßßß
Englis version -> http://classy-kitchen.blogspot.com/2014/11/lasagne-al-bolognese.htm lOd zawsze nieco wzbraniałem się przed tą potrawą, ponieważ mając ochotę na makaron chcę zjeść prawdziwy makaron. Lasagne zawsze kojarzyła mi się bardziej z potrawką z miesą aniżeli z makaronem - każdy ma swoje dziwactwa. W końcu jednak po długiej przerwie z lasagna postanowiliśmy sobie dać drugą szansę i obdarzyć zaufaniem. Jaki był efekt? Niesamowity! Od tego momentu lasagne zajmuje czołowe miejsce na liście moich ulubionych dań.Porcje: 4Przygotowanie: 2h 50 minGotowanie: 30 min6 łyżek oliwy2 marchewki, pokrojone w kostkę2 cebule, pokrojone w kostkę600 g mielonego mięsa200 ml białego wina500 g passaty pomidorowej50 g masła2 porcje sosu beszamelowego http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/sos-beszamelowy.html120 g parmezanusól i świeżo mielony pieprzRozgrzej oliwę na patelni, dodaj marchewkę oraz cebulę i smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dodaj mieso i smaż aż zbrązowieje, a następnie podlej winem i gotuj dopóki nie wyparuje. Dopraw solą, dodaj passsatę i duś przez 30 minut, następnie dopraw pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200’ C. Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem. Następnie rozłóż 4 litski lasagne i każdy z nich polej sosem mięsnym, nastepnie beszamelowym i posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wykorzystania wszystkich składników. Piecz przez ok. 30 min