Wykonanie

Englis version -> http://classy-kitchen.blogspot.com/2014/11/lasagne-al-bolognese.htm lOd zawsze nieco wzbraniałem się przed tą potrawą, ponieważ mając ochotę na
makaron chcę zjeść prawdziwy
makaron. Lasagne zawsze kojarzyła mi się bardziej z potrawką z
miesą aniżeli z
makaronem - każdy ma swoje dziwactwa. W końcu jednak po długiej przerwie z lasagna postanowiliśmy sobie dać drugą szansę i obdarzyć zaufaniem. Jaki był efekt? Niesamowity! Od tego momentu lasagne zajmuje czołowe miejsce na liście moich ulubionych dań.Porcje: 4Przygotowanie: 2h 50 minGotowanie: 30 min6 łyżek
oliwy2
marchewki, pokrojone w kostkę2
cebule, pokrojone w kostkę600 g
mielonego mięsa200 ml
białego wina500 g passaty pomidorowej50 g
masła2 porcje
sosu beszamelowego http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/sos-beszamelowy.html120 g
parmezanusól i świeżo mielony
pieprzRozgrzej
oliwę na patelni, dodaj
marchewkę oraz
cebulę i smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dodaj
mieso i smaż aż zbrązowieje, a następnie podlej
winem i gotuj dopóki nie wyparuje. Dopraw
solą, dodaj passsatę i duś przez 30 minut, następnie dopraw
pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200’ C. Wysmaruj żaroodporne naczynie
masłem. Następnie rozłóż 4 litski lasagne i każdy z nich polej sosem mięsnym, nastepnie beszamelowym i posyp
parmezanem. Powtarzaj aż do wykorzystania wszystkich składników. Piecz przez ok. 30 min