Wykonanie
Składniki:- ok. 300g dyni- 1
cukinia- 1
bakłażan- 1
cebula- 50g
rodzynek- 8
suszonych daktyli bez pestek- 2 ząbki
czosnku-
skórka z cytryny- 3
pomidory-
natka pietruszki-
oliwa- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- szczypta
kardamonu- 1/2 łyżeczki nasion
kolendry- 1 łyżeczka
kukrkumy- 1 łyżeczka łagodnego
curry- 1/4 łyżeczki
imbiru-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. W moździerzu mieszamy
przyprawy cynamon,
słodką paprykę,
kardamon,
kurkumę,
curry,
kolendrę i
imbir.2.
Dynie obieramy i kroimy w kostkę, można przyprawić ją odrobiną
mieszanki przypraw, następnie smażymy ją na
oliwie, aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.3.
Cukinię i
bakłażana oczyszczamy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na kilka minut. Później obsmażamy na patelni.4.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, smażymy na
oliwię, dodajemy
mieszankę przypraw oraz
pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Następnie wrzucamy
rodzynki, pokrojone
daktyle, startą
skórkę z cytryny i gotujemy ok. 10 min, by sos zgęstniał.5. Do sosu dodajemy wcześniej usmażone warzywa, chwilę gotujemy, przyprawimy jeszcze
solą i
pieprzem. Posypujemy
natką pietruszki. Podajemy z
ryżem,
kaszą lub z
pieczywem.