ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

wtorek, 23 Luty 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Proste danie, aczkolwiek troszkę czasochłonne. Bakłażan rozpływa się w ustach. Wierzch przed zapiekaniem możemy posypać startym żółtym serem.
Składniki:
bakłażan
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
duży pomidor
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki suszonej kolendry
odrobina oliwy
sól
pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ w centymetrową kratkę (uważając, żeby nie przeciąć skórki). Układamy na blaszce do pieczenia (skórką do dołu) i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez pół godziny. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łyżką wydrążamy miąższ, zostawiając tylko cienką warstwę przy skórce.
Na patelni rozgrzewamy olej i lekko przesmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojonego w małą kostkę pomidora, przyprawysłodką paprykę, kolendrę, sól i pieprz oraz wydrążony z bakłażana miąższ. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek bakłażana. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/warzywa-faszerowane/baklazan-faszerowany-kasza-jaglana