Wykonanie
piątek, 2 Wrzesień 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Bakłażan faszerowany
kaszą jaglanąProste danie, aczkolwiek troszkę czasochłonne.
Bakłażan rozpływa się w ustach. Wierzch przed zapiekaniem możemy posypać startym
żółtym serem.Składniki:
bakłażanszklanka ugotowanej
kaszy jaglanejduży
pomidorząbek
czosnku2 łyżki
olejułyżeczka
słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki suszonej
kolendryodrobina
oliwysólpieprzkilka gałązek
natki pietruszkiBakłażana kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ w centymetrową kratkę (uważając, żeby nie przeciąć skórki). Układamy na blaszce do pieczenia (skórką do dołu) i skrapiamy
oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez pół godziny. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łyżką wydrążamy miąższ, zostawiając tylko cienką warstwę przy skórce.Na patelni rozgrzewamy
olej i lekko przesmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek
czosnku. Dodajemy ugotowaną
kaszę, pokrojonego w małą kostkę
pomidora,
przyprawy –
słodką paprykę,
kolendrę,
sól i
pieprz oraz wydrążony z
bakłażana miąższ. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek
bakłażana. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Podajemy posypane posiekaną
natką pietruszki. Smacznego!