Wykonanie
Zrobiłam "strajpsy" z
kurczaka jak w KFC. Co prawda nie użyłam aż 13
ziół w panierce, ale wyszło bardzo smaczne. I bardzo sycące.I pomyśleć że wszystko zaczęło się od budki z
kurczakami w Kentucky ;)Składniki na porcję dla 2 bardzo głodnych osób:2
piersi z kurczaka2 szklanki
płatków kukurydzianychok. 400 ml
oleju roślinnego2
jajkaczubata łyżka
mąki3 łyżki
mleka2 łyżki
mieszanki przypraw (poniżej)
Mieszanka przypraw do zamarynowania
kurczaka:1 część
soli1 część
tymianku1 część
oregano1 część
chilli w płatkach2 części słodkiej mielonej
papryki1 część czarnego mielonego
pieprzu1 część granulowanego
czosnkuUlubione sosy i
sałatkaKurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić na paski. Dodać 2 łyżki
mieszanki przypraw i marynować ok. 30 minut. W tym czasie z
jajek,
mleka i
mąki przygotować gęste ciasto,a
płatki kukurydziane pokruszyć. Ważne: jeśli ciasto będzie za rzadkie, a
płatki za mało rozdrobnione,
kurczak nie będzie dobrze oblepiony panierką. Paski
kurczaka maczać najpierw w cieście, a
potem obtaczać w płatkach, smażyć w głębokim
oleju.
Olej musi być dobrze rozgrzany, wtedy wystarczy 2-3 minuty z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać z sosami i
sałatką."Suche"
przyprawy poza
liściem laurowym wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać. W garnku lub głębokiej patelni o grubych ściankach rozgrzać 2 łyżki
oleju i smażyć na nim
kaczkę najpierw skórą do dołu po 7 minut z każdej strony, następnie wyjąć
mięso, umyć garnek. W czystym garnku z
mąki i
oleju zrobić ciemną zasmażkę - roux (w oryginalnym przepisie jest
mowa o zasmażce koloru
czekolady, ja doprowadziłam do koloru
masła orzechowego, trwało to mniej więcej 10 minut). Następnie dodać drobno posiekane warzywa i smażyć przez 5 minut. Dodać
piwo i
bulion,
kaczkę,
kiełbaski pokrojone w plasterki,
liście laurowe i 4 łyżki
mieszanki przypraw. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny (uwaga, sos
zrobi się bardzo gęsty). Po tym czasie wyjąć
kaczkę, ostudzić, zdjąć skórę, a
mięso pokroić i dodać do potrawy (jeśli mamy nogi, to się trochę pomęczymy...). Podawać z
ryżem, posypane
kolendrą. Bardzo aromatyczna i sycąca potrawa.