ßßß Cookit - przepis na Rosół. Smażony.

Rosół. Smażony.

nazwa

Wykonanie

W każdym domu gotuje się rosół. Można powiedzieć, że to tradycyjna potrawa. Jednak w każdej rodzinie funkcjonuje inny przepis. Moja Mama gotuje rosół z różnych rodzajów mięsa, dodaje dużo warzyw, zwłaszcza zielonych części jak nać selera czy pietruszki. W jej rosole nie może zabraknąć też korzeni tych warzyw, seler i pietruszka są obowiązkowe. Jadłam też rosół z dodatkiem kapusty włoskiej, rosół z odrobiną białego wina, rosół z pieczarką i rozmarynem. Jednak rosół smażony, na który pomysł znalazłam w książce Nigelli Lawson pt "Kitchen" posmakował nam tak bardzo, że od dawna nie gotowałam innego. Przepis Nigelli był dla mnie inspiracją, sposób jego wykonania pozostał niezmieniony, natomiast składniki wzbogaciłam o warzywa, które wg mnie są niezbędne.
Rosół jest nasycony smakiem warzyw, dzięki temu, że wcześniej były chwilę duszone. Delikatnie obsmażone kawałki mięsa dodają niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
1 kurczak lub kawałki mięsa drobiowego ok 1kg
1 por
4 marchewki
6 cebulek dymek (jasna część) lub 1 cebula
3 łodygi selera naciowego
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól morska
pieprz
pęczek natki pietruszki (lub 3 łyżki natki suszonej)
1 łyżka suszonego lubczyku
2 ząbki czosnku
2 litry wrzącej wody
łyżka oliwy lub oleju (bardzo sprawdza się oliwa czosnkowa)
Przygotowanie:
Garnek o pojemności ok 5l rozgrzewamy na palniku. Wkładamy oczyszczone cebulki i pozostawiamy do momentu, aż się lekko przypalą.
Kurczaka lub kawałki mięsa myjemy i wycieramy kuchennymi ręczniczkami, inaczej podczas smażenia calość będzie pryskać tłuszczem.
Marchew obieramy i przekrawamy na dwie lub trzy cześci. Łodygi selera oraz pora oczyszczamy i także przepoławiamy (selera można po prostu złamać).
Cebulkę wyjmujemy z garnka, wlewamy łyżkę oliwy i układamy kurczaka. Jeśli są to kawałki, to kładziemy skórą do dna, a jeśli cały kurczak to najpierw wkładamy go piersiami do dołu. Kiedy mięso obsmaży się z jednej strony, przekręcamy i wrzucamy warzywa. Najpierw marchewkę, później seler a na końcu pora (jeśli przysmaży się za mocno będzie miał smak, który może popsuć rosół). Wkładamy cebulki i mieszamy (jeśli się da), aby warzywa ogrzały się z drugiej strony.
Dodajemy pietruszkę, lubczyk, ziele i liść laurowy. Zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do zagotowania się calości.
Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1,5 godziny, bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na ok 15 minut.
Sposób podania to już indywidualne preferencje. Ja lubię z makaronem, z dużą ilością zielonej pietruszki. Z pokrojoną marchewką i odrobiną kurczaka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/05/roso-smazony.html