Wykonanie
W każdym domu gotuje się rosół. Można powiedzieć, że to tradycyjna potrawa. Jednak w każdej rodzinie funkcjonuje inny przepis. Moja Mama gotuje rosół z różnych rodzajów
mięsa, dodaje dużo warzyw, zwłaszcza zielonych części jak nać
selera czy
pietruszki. W jej rosole nie może zabraknąć też korzeni tych warzyw,
seler i
pietruszka są obowiązkowe.
Jadłam też rosół z dodatkiem
kapusty włoskiej, rosół z odrobiną
białego wina, rosół z
pieczarką i
rozmarynem. Jednak rosół smażony, na który pomysł znalazłam w książce Nigelli Lawson pt "Kitchen" posmakował nam tak bardzo, że od dawna nie gotowałam innego. Przepis Nigelli był dla mnie inspiracją, sposób jego wykonania pozostał niezmieniony, natomiast składniki wzbogaciłam o warzywa, które wg mnie są niezbędne.Rosół jest nasycony smakiem warzyw, dzięki temu, że wcześniej były chwilę duszone. Delikatnie obsmażone kawałki
mięsa dodają niepowtarzalnego smaku.

Składniki:1
kurczak lub kawałki
mięsa drobiowego ok 1kg1
por4
marchewki6
cebulek dymek (jasna część) lub 1
cebula3
łodygi selera naciowego2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiegosól morskapieprzpęczek
natki pietruszki (lub 3 łyżki
natki suszonej)1 łyżka suszonego
lubczyku2 ząbki
czosnku2 litry wrzącej
wodyłyżka
oliwy lub
oleju (bardzo sprawdza się
oliwa czosnkowa)Przygotowanie:Garnek o pojemności ok 5l rozgrzewamy na palniku. Wkładamy oczyszczone
cebulki i pozostawiamy do momentu, aż się lekko przypalą.
Kurczaka lub kawałki
mięsa myjemy i wycieramy kuchennymi ręczniczkami, inaczej podczas smażenia calość będzie pryskać tłuszczem.
Marchew obieramy i przekrawamy na dwie lub trzy cześci.
Łodygi selera oraz
pora oczyszczamy i także przepoławiamy (
selera można po prostu złamać).
Cebulkę wyjmujemy z garnka, wlewamy łyżkę
oliwy i układamy
kurczaka. Jeśli są to kawałki, to kładziemy skórą do dna, a jeśli cały
kurczak to najpierw wkładamy go piersiami do dołu. Kiedy
mięso obsmaży się z jednej strony, przekręcamy i wrzucamy warzywa. Najpierw
marchewkę, później
seler a na końcu
pora (jeśli przysmaży się za mocno będzie miał smak, który może popsuć rosół). Wkładamy
cebulki i mieszamy (jeśli się da), aby warzywa ogrzały się z drugiej strony.Dodajemy
pietruszkę,
lubczyk, ziele i
liść laurowy. Zalewamy gorącą
wodą i doprowadzamy do zagotowania się calości.Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1,5 godziny, bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy
sól,
pieprz i wyciśnięte ząbki
czosnku. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na ok 15 minut.Sposób podania to już indywidualne preferencje. Ja lubię z
makaronem, z dużą ilością zielonej
pietruszki. Z pokrojoną
marchewką i odrobiną
kurczaka.Smacznego :)