ßßß
Składniki:1 kurczak lub kawałki mięsa drobiowego ok 1kg1 por4 marchewki6 cebulek dymek (jasna część) lub 1 cebula3 łodygi selera naciowego2 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiegosól morskapieprzpęczek natki pietruszki (lub 3 łyżki natki suszonej)1 łyżka suszonego lubczyku2 ząbki czosnku2 litry wrzącej wodyłyżka oliwy lub oleju (bardzo sprawdza się oliwa czosnkowa)Przygotowanie:Garnek o pojemności ok 5l rozgrzewamy na palniku. Wkładamy oczyszczone cebulki i pozostawiamy do momentu, aż się lekko przypalą.Kurczaka lub kawałki mięsa myjemy i wycieramy kuchennymi ręczniczkami, inaczej podczas smażenia calość będzie pryskać tłuszczem.Marchew obieramy i przekrawamy na dwie lub trzy cześci. Łodygi selera oraz pora oczyszczamy i także przepoławiamy (selera można po prostu złamać).Cebulkę wyjmujemy z garnka, wlewamy łyżkę oliwy i układamy kurczaka. Jeśli są to kawałki, to kładziemy skórą do dna, a jeśli cały kurczak to najpierw wkładamy go piersiami do dołu. Kiedy mięso obsmaży się z jednej strony, przekręcamy i wrzucamy warzywa. Najpierw marchewkę, później seler a na końcu pora (jeśli przysmaży się za mocno będzie miał smak, który może popsuć rosół). Wkładamy cebulki i mieszamy (jeśli się da), aby warzywa ogrzały się z drugiej strony.Dodajemy pietruszkę, lubczyk, ziele i liść laurowy. Zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do zagotowania się calości.Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1,5 godziny, bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na ok 15 minut.Sposób podania to już indywidualne preferencje. Ja lubię z makaronem, z dużą ilością zielonej pietruszki. Z pokrojoną marchewką i odrobiną kurczaka.Smacznego :)