ßßß
CHRUPIĄCY KURCZAK Z WOKAskładniki:- 2 nogi kurczaka- 550g płatków kukurydzianych- 2 cebulki dymki- jajko- 1 łyżka mąki kukurydzianej- imbir- 2 łyżki oleju sezamowego- 2 łyżki jasnego sosu sojowego- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki vegety- 1 łyżeczka przyprawy do potraw z woka (Kotanyi)- makaronNóżki umyć, osuszyć, podzielić na udo i podudzie. Ze wszystkich stron ponakłuwać czubkiem noża. Zrobić marynatę z vegety, przyprawy do woka, sosów sojowych i oleju sezamowego. Dymkę umyć i drobno posiekać. Dodać dymkę i imbir. Marynować drób przez ok 20 minut.Rozbić jajko, pokruszyć płatki kukurydziane. Ewentualnie zetrzeć marynatę z kurczaka, obtoczyć udka w jajku, następnie w płatkach zmieszanych z mąką kukurydzianą.W woku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Ostrożnie włożyć udka do gorącego oleju. Smażyć przez ok 5 minut. Makaron polewać olejem ze smażenia - przesiąka przyprawami i sosami.
SAŁATKA REGGAEskładniki:- zielona papryka- mała puszka kukurydzy- kilka pomidorów- majonez- sól, pieprz, bazyliaPaprykę i pomidory pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Wymieszać wszystko, doprawić przyprawami, dodać kilka łyżek majonezu, jeszcze raz dokładnie wymieszać.Do tego wszystkiego oczywiście wino z Litchi, bo danie miało być typowo azjatyckie. Wino okazało się okropnie słodkie, ale dobre.