ßßß
Składniki na marynatę:1 białko jaja2 ząbki czosnku1 łyżeczka imbiru3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka pieprzu1 łyżka oleju sezamowegoPotrawa:2 pojedyncze piersi kurczaka150 gr ugotowanego szerokiego makaronu chińskiegomąka kukurydzana do panierowania kurczakaolej do smażenia2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce1/2 łyżeczki imbirusos sojowy (zależy ile kto lubi ja dałam jakieś 5-6 łyżek)około 2 łyżek oleju sezamowy1 średnia marchewka pokrojona w cieńutke paseczki1 mała cukinia pokrojona w cieńutke paseczki4-5 szczypiorku wraz z cebulką (drobno pokrojone)pieprz do smakuKurczaka pokroić w niedużą kostkę. Przepuścić czosnek przez praskę, dodać pieprz, imbir, sos sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na talerz.Do woka wrzucić warzywa (marchewka i cukinia) podsmażyć na odrobinie oleju, aż lekko zmiękną następnie dodać szczypiorek i cebulki. Dodać czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy chwilę poddusić jeszcze na niewielkim ogniu. Wrzucić makaron dokładnie połączyć z sosem na to wrzucić usmażonego kurczaka i znowu zamieszać. Chwileczkę przytrzymać na ogniu i gotowe!*Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej sosu sojowego