Wykonanie
Dzisiaj był lekki misz-masz obiadowy ;) Tzn. ja i Rodzice jedliśmy wczorajszy smażony
ryż, ale dodałam do niego odrobinę
sosu ostrygowego. Do tego wcinaliśmy chrupiącego
kurczaka jeszcze inaczej zmodyfikowanego, jakoś nie wychodzi mi trzymanie się od początku do końca przepisu z książki ;)CHRUPIĄCE UDKAskładniki:- 12 udek i nóżek
kurczaka- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków- 3 łyżki jasnego
sosu sojowego- 2 łyżki
oleju sezamowego- 3
cebulki dymki- kawałek świeżego
imbiru (ok 3cm)- 2
jajka- 100g
płatków kukurydzianych- 1 łyżka
mąki kukurydzianej-
olej do głębokiego smażenia-
sos hoisinUdka umyć, osuszyć i ze wszystkich stron ponakłuwać. Zrobić marynatę z
soli,
przyprawy 5 smaków,
sosu sojowego i
oleju sezamowego.
Dymkę umyć, drobno posiekać.
Imbir obrać i drobno zetrzeć. Do marynaty dodać
imbir,
dymkę i udka. Marynować
drób przez ok 20 minut. W tym czasie rozbić
jajka, pokruszyć
płatki kukurydziane i wymieszać je z
mąką kukurydzianą. Udka najpierw obtoczyć w
jajku,
potem w mieszance kukurydzianej. Rozgrzać we frytownicy
olej do 16O°C i smażyć udka ok 12 minut. Podawać z
sosem hoisin.MM odwiedził nas jak już byliśmy po obiedzie i skończył się
ryż, więc usmażyłam dla niego nieco uboższą i szybszą wersję. Niestety MM nie przepada za
ryżem i mój specyfik mu nie smakował :( Ale przynajmniej udka były smaczne :)

składniki:- 1 torebka
ryżu- 3 łyżki
oleju słonecznikowego- 2
jajka- malutka puszeczka
kiełków sojowych- mniej więcej tyle samo
pędów bambusa- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 łyżka
sosu ostrygowego-
sól i
pieprzRyż ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju. Roztrzepać
jajka i wlać na patelnię. Cały czas mieszać aż się zetną. Dolać łyżkę
oleju i wsypać
ryż. Dokładnie wymieszać. Wrzucić
kiełki i pędy, wlać sosy, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.inspiracje: książka "WOK Szybko, świeżo i zdrowo" z
serii Podróże Kulinarne, wyd. NGVvideojug.com