ßßß Cookit - przepis na Chrupiące udka i żółty smażony ryż

Chrupiące udka i żółty smażony ryż

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj był lekki misz-masz obiadowy ;) Tzn. ja i Rodzice jedliśmy wczorajszy smażony ryż, ale dodałam do niego odrobinę sosu ostrygowego. Do tego wcinaliśmy chrupiącego kurczaka jeszcze inaczej zmodyfikowanego, jakoś nie wychodzi mi trzymanie się od początku do końca przepisu z książki ;)
CHRUPIĄCE UDKA
składniki:
- 12 udek i nóżek kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 cebulki dymki
- kawałek świeżego imbiru (ok 3cm)
- 2 jajka
- 100g płatków kukurydzianych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- sos hoisin
Udka umyć, osuszyć i ze wszystkich stron ponakłuwać. Zrobić marynatę z soli, przyprawy 5 smaków, sosu sojowego i oleju sezamowego. Dymkę umyć, drobno posiekać. Imbir obrać i drobno zetrzeć. Do marynaty dodać imbir, dymkę i udka. Marynować drób przez ok 20 minut. W tym czasie rozbić jajka, pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z mąką kukurydzianą. Udka najpierw obtoczyć w jajku, potem w mieszance kukurydzianej. Rozgrzać we frytownicy olej do 16O°C i smażyć udka ok 12 minut. Podawać z sosem hoisin.
MM odwiedził nas jak już byliśmy po obiedzie i skończył się ryż, więc usmażyłam dla niego nieco uboższą i szybszą wersję. Niestety MM nie przepada za ryżem i mój specyfik mu nie smakował :( Ale przynajmniej udka były smaczne :)
składniki:
- 1 torebka ryżu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- malutka puszeczka kiełków sojowych
- mniej więcej tyle samo pędów bambusa
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sól i pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Roztrzepać jajka i wlać na patelnię. Cały czas mieszać aż się zetną. Dolać łyżkę oleju i wsypać ryż. Dokładnie wymieszać. Wrzucić kiełki i pędy, wlać sosy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
inspiracje: książka "WOK Szybko, świeżo i zdrowo" z serii Podróże Kulinarne, wyd. NGV
videojug.com
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/04/Chrupiace-udka-i-zolty-smazony-ryz.html