Wykonanie
Tak, jak obiecałam - dzisiaj słodki sposób na
dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree.Na sernik
dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W zeszłym sezonie się czaiłam, ale nic mi z tego nie wyszło - sama nie wiem, dlaczego. Bo, moi
drodzy, popełniłam błąd ogromny. Sernik
dyniowy jest bowiem tak pyszny, że słów mi brak! Śmiało może konkurować z moim ukochanym
rabarbarowym, a to już nie byle co.Jako przepisu bazowego użyłam znalezionego na Everyday flavours - wydał mi się naprawdę zachwycający. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś od siebie nie dała. W tym wypadku była to
skórka pomarańczowa, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie. W innych przepisach, które widziałam, użyto znacznie więcej przypraw - sernik z pewnością byłby wtedy bardzo aromatyczny i korzenny. Tutaj przypraw nie ma tak dużo, w związku z tym dodatkowy
cytrusowy aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną,
pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.
Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko uwydatnia wszystkie inne smaki. Mówię Wam - sernik idealny. Musicie tego spróbować!Sernik
dyniowy z
pomarańczową nutą na
czekoladowym spodzie
Składniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:75 g ciemnej
czekolady (81%)75 g
masła50 g
cukru2
jajka60 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g mielonych
orzechów laskowychmasa serowa:800 g
serka kremowego450 g puree z dyni350 g słodzonego
mleka skondensowanego250 ml
śmietany kremówki (38%)3 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 1
pomarańczy5
jajekpolewa:90 g ciemnej
czekolady (65%)100 ml
śmietany kremówki (38%)
Czekoladę z
masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać
cukier, zmiksować. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z
orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.
Serek zmiksować na gładką masę z
dyniowym puree,
mlekiem,
śmietaną,
budyniem,
cynamonem, ekstraktem i
skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę
serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez 1 , 5-2 , 5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z kremówką. Przestudzoną masą polać sernik.Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!
Na blogu będzie krótka - mniej więcej tygodniowa - przerwa. Przyjeżdża do mnie koleżanka z Polski, więc ona będzie w centrum zainteresowania zamiast piekarnika. Może uda mi się w tym czasie pokazać ciasto, które upiekłam na jej przyjazd. Jeśli nie, pojawi się nieco spóźnione - ale będzie na pewno, bo po pierwsze jest pyszne, a po drugie zdjęcia już są przygotowane.Miłego tygodnia i do napisania!