Wykonanie
Strasznie ten tydzień mnie zmęczył. W weekend sprzątaliśmy i gotowaliśmy, później impreza, od poniedziałku dzień w dzień od rana do późnego popołudnia byłam poza domem. Nie mogłam się z tym wszystkim ogarnąć, chodziłam niewyspana i taka jakaś... Niedorobiona . Dlatego perspektywa dłuższego weekendu była zachwycająca. Dzisiaj wreszcie udało mi się dłużej pospać, zjedliśmy pyszne śniadanie (nie ma jak domowy chlebek, który przygotowałam wczoraj wieczorem resztką sił) i teraz pełna energii i zapału
mogę popisać. Nie za dużo, bo trzeba skorzystać z pięknego,
słonecznego dnia i zabrać Ptysię na dłuższy spacer. Taki weekend to ja rozumiem...Zgodnie z obietnicą - dziś będzie o torcie. Tym, który mi wyszedł, a nie tym, który zaplanowałam. Bo, moi
drodzy, tym razem to dwie zupełnie różne rzeczy...Chciałam, żeby tort prezentował się efektownie. Miał być kolorowy, obłożony masą
cukrową, wspaniały. Ale C. stwierdził, że on chce tort z
owocami. Mnóstwem
owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić
owocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi
biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam
plany, boki obsypałam
płatkami orzechów laskowych (
migdałowe wyszły, ale może to i dobrze, bo
orzechy laskowe świetnie tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem
owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był, bo większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do
kawy. Mniam . Pyszny był.
Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem
mascarpone i tyle
owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny.

Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
biszkopt jasny:4
jajka150 g
cukru90 g
mąki pszennej35 g
mąki ziemniaczanejbiszkopt ciemny:4
jajka150 g
cukru80 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej15 g
kakaokrem:1,2 l
śmietany kremówki250 g
mascarpone2 łyżki
cukru waniliowegoponcz:sok z 1,5
cytryny2 łyżki
wodyowoce:500 g
truskawek1
banan4
kiwi125 g
jagód125 g
malin1 świeży
ananasdodatkowo:75 g
płatków z
orzechów laskowychlistki
melisyBiszkopt jasny:
Mąki przesiać, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami
cukier. Po jednym dodawać
żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać
mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Biszkopt ciemny:
Mąki przesiać, wymieszać z
kakao.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami
cukier. Po jednym dodawać
żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać
mąkę z
kakao, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z
mascarpone na sztywną masę.
Sok z cytryny wymieszać z
wodą.Każdy z
biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać
owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć
owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i
owoce, na wierzch ostatni jasny blat.Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą
śmietaną. Boki obsypać
płatkami, wierzch udekorować
owocami i listkami
melisy.Smacznego!Lista składników może się wydać długa i przytłaczająca, ale wystarczy się w nią wczytać, żeby zrozumieć, że to tylko pierwsze wrażenie. Nie ma tam nic trudno dostępnego, większość składników każdy ma w domu.
Owoce można dać dowolne - te wybierał C. Wariacji jest mnóstwo - tak czy inaczej, z pewnością będzie pysznie.