Wykonanie
Mój pierwszy w życiu tort! Zainspirowany przez moja koleżkę Sylwie, która piecze pi ę kne i smaczne
torty. Zapraszam na jej stronę http://www.thelittleowlcakes.co.uk/ Ku mojemu zaskoczeniu tort wyszedł naprawd ę smaczny. Musz ę popracowa ć nad dekoracj ą, ale jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.
Składniki na
biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:· 5
jajek· 3/4 szklanki
cukru· 3/4 szklanki
mąki pszennej· 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm,
biszkopt urósł do wysokości formy).
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Masa śmietankowa:· 400 ml
śmietany kremówki (36%)· 500 g
serka mascarpone (2 opakowania)· 4 pełnych łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)·
Cukier waniliowy· 2 łyżki
soku z cytrynyŚmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając
cukier puder,
cukier waniliowy i
cytrynę. Dodać do niej
serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.Frużelina truskawkowa:· 500 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)· 2,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej
wody· 2/3 szklanki
cukru (lub do smaku)· 1 łyżka
soku z cytryny· 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach
wodyW małym garnuszku wymieszać
truskawki z
cukrem (mrożonych
truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia (
owoce puszczą sporo soku).Zblendowa ć (zmiksowa ć). Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu-
kisielu.Do nasączenia
biszkoptu:· 1 szklanka
truskawek· 1,5 szklanki
wody· 3 łyżki
cukruZ podanych składników ugotować kompot
truskawowy:
truskawki odszypułkować, zalać zimną
wodą, wymieszać z
cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.Wykonanie
tortu:Jeden z przygotowanych blatów
tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią przygotowana i ostudzona fuzulinę. Na wierzch położyć kolejny blat
tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę fuzuliny, przykryć ostatnim blatem
biszkoptu i nsaczyc resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą
śmietankową, boki dowolnie udekorować. Ozdobić. Schłodzić.Smacznego JŹródło: www.mojewypieki.com