Wykonanie
Nie
brałam udziału w akcjach kulinarnych. Z kilku powodów.Kiedyś takie akcje miały na celu wspólną zabawę, pichcenie w jakimś ustalonym systemie. Miało być zabawnie, twórczo; miały jednoczyć. Później coś się popsuło. Jeden drugiemu akcje zabierał, ta z tamtą kłóciła się, w
sumie nikt już nie wiedział, o co. I tak jakoś... Zbrzydło mi. Nie chciałam się w to angażować.Jednak ostatnio
doszłam do wniosku, że są akcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni, który prowadzi Bea . Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć z alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście, szaleję wręcz za
dynią...Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu, i to z większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze
kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę
korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach, a na wierzchu góra
bitej śmietany, która nadaje całości niesamowitej lekkości.
Tarta wyszła korzenna, dość intensywna w smaku, ale delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie
dyniowego festiwalu.Korzenna
tarta dyniowa na
kakaowym spodzie

Składniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g
mąki pszennej20 g
kakao1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli125 g zimnego
masła1
jajkomasa dyniowa:200 g musu z dyni2
jajka150 ml
śmietany kremówki (38%)1 łyżka budyniu
waniliowego (proszek)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździków80 g
cukru1 łyżka
soku z cytrynydodatkowo:400 ml
śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
cynamonuMąkę przesiać z
kakao, wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać zimne
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub
grochem czy
fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni,
jajka, kremówkę,
budyń,
cukier,
sok z cytryny i
przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.Przed podaniem ubić kremówkę z
cukrem waniliowym, wyłożyć na tartę. Wierzch oprószyć
kakao wymieszanym z
cynamonem.Smacznego!Kto się skusi...?