ßßß Cookit - przepis na MENTAL

MENTAL

nazwa

Wykonanie

Kolejna sesja z Hermanem . ♥ W ogrodzie Kamila. ♥
sytuacja No.1
Ja i Herman na klęczkach. Ja układam grzybki mun na kamieniu, a Herman wije się obok z aparatem. Kamil patrzy na nas jak na debili o.O
I olśniło mnie, jak zobaczyłam nas właśnie z jego perspektywy.
- No co ja robię?! W mega upale - na czworakach(!) - w cudzym ogrodzie ustawiam sobie grzybki na kamieniu! Czy ja jestem jakaś poje*ana?! @_#
sytuacja No.2
Na podjedzie na skrawku kamieni pod elewacją leży... szyba(?). Nad szybą lewituję ja (na kolanach - a jakże!) i chlapię sobie na nią w najlepsze czym? Jedzeniem @_# Obok - między patelnią, robakiem i talerzykiem orzeszków - gramoli się Herman i jego aparat. Gibiemy się i wijemy pospiesznie, bo słońce już zachodzi.
- Następnym razem musimy zacząć wcześniej i poświęcić cały dzień! - mówi Herman . Cały dzień? Tarzać się z jedzeniem po ziemi i cholera wie co jeszcze przyjdzie mi do głowy? Kamil... nie czytaj proszę... -_-'
Czy ktoś mówił, że blogerzy są normalni? O.o
No po co? Po jakiego grzyba się pytam?! G rzyba mun.
Usilnie wydaje mi się, że wiem po co i wyciągam w przestrzeń zaciśniętą piąstkę.
TOFU SATAY Z WARZYWAMI:
składniki:
2 opakowania wędzonego tofu (najlepiej czeskiego)
bakłażan
czerwona papryka
kapusta pekińska
por
kilka grzybków mun
1 cebula
200ml bulionu warzywnego
sos sojowy
skrobia ziemniaczana (1 płaska łyżka)
papryka słodka w proszku
tymianek
kmin rzymski mielony
chilli
sól, pieprz
ew. olej sezamowy lub orzechowy
sos orzechowy:
1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych
olej ok. 1/4 - 1/3 szkl.
olej orzechowy 2-3 łyżki
2-3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sos sojowy
sok z cytryny
chilli
odrobina bulionu warzywnego
wykonanie
Bakłażana pokrój w plastry, porządnie posól i odstaw na sito – przynajmniej na godzinę. Orzechy podpraż na suchej patelni. Następnie zmiksuj z olejem i olejem orzechowym na średnio-gładką masę (odrobinę orzechów zostaw do ozdoby). Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, zamieszaj i wlej masę orzechową. Smaż krótką chwilę, dodając przyprawy. Im dłużej, tym smak będzie bardziej wytrawny. Co do cytryny – ja lubię dużo ;). W razie potrzeby rozrzedź bulionem warzywnym. Odstaw. Przygotuj i pokrój sobie wszystkie warzywa. Na oleju na patelni przesmaż cebulę. Następnie dodaj opłukanego i odciśniętego bakłażana. Kiedy się zrumieni, dodaj paprykę, por i namoczone we wrzątku grzyby mun. Przesmaż krótko i zalej bulionem wymieszanym ze skrobią. Przypraw do smaku i na koniec wrzuć kapustę. Wyłącz, kiedy warzywa będą jeszcze lekko chrupkie. Na osobnej patelni przesmaż pokrojone tofu z odrobiną sosu sojowego. Warzywa wyłóż na talerz z odrobiną sosu orzechowego i posyp tofu i orzechami. Resztę sosu podawaj osobno. W wersji hard – nadziewaj kostki tofu na patyczki szaszłykowe i smaż lub piecz w całości. Układaj na wierzchu warzyw. Have fun! ;)
***
Za poświęcony czas, doborowe towarzystwo i cierpliwość - dziękuję obu panom :*
A fanów fotografii lub po prostu amatorów 'piękna' zapraszam:
www.hermanherman.pl
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
PS Herman ... ja naprawdę kocham zdjęcie tych grzybków... ^^
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/08/mental.html