Wykonanie
Kolejna sesja z Hermanem . ♥ W ogrodzie Kamila. ♥sytuacja No.1Ja i Herman na klęczkach. Ja układam
grzybki mun na kamieniu, a Herman
wije się obok z aparatem. Kamil patrzy na nas jak na debili o.OI olśniło mnie, jak zobaczyłam nas właśnie z jego perspektywy.- No co ja robię?! W mega upale - na czworakach(!) - w cudzym ogrodzie ustawiam sobie
grzybki na kamieniu! Czy ja jestem jakaś
poje*ana?! @_#sytuacja No.2Na podjedzie na skrawku kamieni pod elewacją leży... szyba(?). Nad szybą lewituję ja (na kolanach - a jakże!) i chlapię sobie na nią w najlepsze czym? Jedzeniem @_# Obok -
między patelnią, robakiem i talerzykiem orzeszków - gramoli się Herman i jego aparat. Gibiemy się i wijemy pospiesznie, bo słońce już zachodzi.- Następnym razem musimy zacząć wcześniej i poświęcić cały dzień! -
mówi Herman . Cały dzień? Tarzać się z jedzeniem po ziemi i cholera wie co jeszcze przyjdzie mi do głowy? Kamil... nie czytaj proszę... -_-'Czy ktoś mówił, że blogerzy są normalni? O.oNo po co? Po jakiego
grzyba się pytam?! G
rzyba mun.Usilnie wydaje mi się, że wiem po co i wyciągam w przestrzeń zaciśniętą piąstkę.
TOFU SATAY Z WARZYWAMI:
składniki:2 opakowania wędzonego
tofu (najlepiej czeskiego)
bakłażanczerwona paprykakapusta pekińskaporkilka
grzybków mun1
cebula200ml
bulionu warzywnegosos sojowyskrobia ziemniaczana (1 płaska łyżka)
papryka słodka w proszku
tymianekkmin rzymski mielony
chillisól,
pieprzew.
olej sezamowy lub
orzechowysos
orzechowy:1 szkl.
orzechów ziemnych niesolonych
olej ok. 1/4 - 1/3 szkl.
olej orzechowy 2-3 łyżki2-3 ząbki
czosnku1/2
cebulisos sojowysok z cytrynychilliodrobina
bulionu warzywnegowykonanie
Bakłażana pokrój w plastry, porządnie
posól i odstaw na sito – przynajmniej na godzinę.
Orzechy podpraż na suchej patelni. Następnie zmiksuj z
olejem i
olejem orzechowym na średnio-gładką masę (odrobinę
orzechów zostaw do ozdoby). Na patelni rozgrzej odrobinę
oleju i zeszklij na nim
cebulę. Dodaj
czosnek, zamieszaj i wlej masę
orzechową. Smaż krótką chwilę, dodając
przyprawy. Im dłużej, tym smak będzie bardziej wytrawny. Co do
cytryny – ja lubię dużo ;). W razie potrzeby rozrzedź
bulionem warzywnym. Odstaw. Przygotuj i pokrój sobie wszystkie warzywa. Na
oleju na patelni przesmaż
cebulę. Następnie dodaj opłukanego i odciśniętego
bakłażana. Kiedy się zrumieni, dodaj
paprykę,
por i namoczone we wrzątku
grzyby mun. Przesmaż krótko i zalej
bulionem wymieszanym ze
skrobią. Przypraw do smaku i na koniec wrzuć
kapustę. Wyłącz, kiedy warzywa będą jeszcze lekko chrupkie. Na osobnej patelni przesmaż pokrojone
tofu z odrobiną
sosu sojowego. Warzywa wyłóż na talerz z odrobiną sosu
orzechowego i posyp
tofu i
orzechami. Resztę sosu podawaj osobno. W wersji hard – nadziewaj kostki
tofu na patyczki szaszłykowe i smaż lub piecz w całości. Układaj na wierzchu warzyw. Have fun! ;)***Za poświęcony czas, doborowe towarzystwo i cierpliwość - dziękuję obu
panom :*A fanów fotografii lub po prostu amatorów 'piękna' zapraszam:www.hermanherman.plI pamiętaj... jedzmy ładnie!PS Herman ... ja naprawdę kocham zdjęcie tych
grzybków... ^^