Wykonanie

Nie tak dawno zachęcałam Was do zrobienia kotletów jaglanych z
cukinią, które znajdziecie tutaj . Jedna z czytelniczek zaproponowała użycie sezonowych warzyw i słusznie!
Cukinia nie jest teraz najtańsza, dlatego o tej
porze roku najlepsze będą warzywa korzeniowe. Dziś propozycja z
marchewką i
imbirem, a już niedługo z
burakiem i
kozim serem.Przepis nie zawiera
jajek i jest bardzo łatwy. Należy jednak pamiętać, aby połączyć ze sobą składniki gdy
kasza jest gorąca, ponieważ wtedy jest najbardziej kleista. Zespolone ciasto bardzo łatwo uformujecie w zgrabne burgery.Kotlety możecie podać w
bułce, albo w zdrowszej wersji na wszelkiego rodzaju
zieleninie :)Składniki:500g (ok6szt)
marchewki obranej ze skórki200g (ok 200ml)
kaszy jaglanej1
cebula1 ząbek
czosnkugarść posiekanego
imbirugarść posiekanej
papryczki chilliświeżo mielony
pieprzsól1,5 łyżki
oleju (najlepiej smakuje
orzechowy)garść
siemienia lnianegoszczypta
kurkumyolej rzepakowy do smażenia (minimum)świeże
zioła np.
natka pietruszki,
kolendradodatki:
sałata |
kiełki |
szpinakPrzygotowanie:
Marchew i
cebulę zetrzyj na tarce o dużych okach.W rondelku o grubym dnie zagotuj 400ml
wody.
Kaszę jaglaną przelej na sicie ciepłą bieżącą
wodą, a następnie wsyp do gotującej się
wody. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min. Po tym czasie
kasza powinna wchłonąć całą
wodę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj
sól i
olej.Ciepłą
kaszę wymieszaj razem z
marchewką i
cebulą. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę,
imbir,
chilli,
kurkumę,
siemię lniane i
zioła. Całość dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Dokładnie wymieszaj.Z gotowego ciasta formuj kotleciki o średnicy 6-7cm, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju (ok 3min na jednej stronie).Ciepłe kotleciki ułóż np. na kiełkach
rzodkiewki.Smacznego :)

