ßßß
Nie tak dawno zachęcałam Was do zrobienia kotletów jaglanych z cukinią, które znajdziecie tutaj . Jedna z czytelniczek zaproponowała użycie sezonowych warzyw i słusznie! Cukinia nie jest teraz najtańsza, dlatego o tej porze roku najlepsze będą warzywa korzeniowe. Dziś propozycja z marchewką i imbirem, a już niedługo z burakiem i kozim serem.Przepis nie zawiera jajek i jest bardzo łatwy. Należy jednak pamiętać, aby połączyć ze sobą składniki gdy kasza jest gorąca, ponieważ wtedy jest najbardziej kleista. Zespolone ciasto bardzo łatwo uformujecie w zgrabne burgery.Kotlety możecie podać w bułce, albo w zdrowszej wersji na wszelkiego rodzaju zieleninie :)Składniki:500g (ok6szt) marchewki obranej ze skórki200g (ok 200ml) kaszy jaglanej1 cebula1 ząbek czosnkugarść posiekanego imbirugarść posiekanej papryczki chilliświeżo mielony pieprzsól1,5 łyżki oleju (najlepiej smakuje orzechowy)garść siemienia lnianegoszczypta kurkumyolej rzepakowy do smażenia (minimum)świeże zioła np. natka pietruszki, kolendradodatki:sałata | kiełki | szpinakPrzygotowanie:Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych okach.W rondelku o grubym dnie zagotuj 400ml wody. Kaszę jaglaną przelej na sicie ciepłą bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej się wody. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sól i olej.Ciepłą kaszę wymieszaj razem z marchewką i cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, chilli, kurkumę, siemię lniane i zioła. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.Z gotowego ciasta formuj kotleciki o średnicy 6-7cm, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (ok 3min na jednej stronie).Ciepłe kotleciki ułóż np. na kiełkach rzodkiewki.Smacznego :)
