ßßß Cookit - przepis na Marchewkowo-jaglane burgery

Marchewkowo-jaglane burgery

nazwa

Wykonanie

Nie tak dawno zachęcałam Was do zrobienia kotletów jaglanych z cukinią, które znajdziecie tutaj . Jedna z czytelniczek zaproponowała użycie sezonowych warzyw i słusznie! Cukinia nie jest teraz najtańsza, dlatego o tej porze roku najlepsze będą warzywa korzeniowe. Dziś propozycja z marchewką i imbirem, a już niedługo z burakiem i kozim serem.
Przepis nie zawiera jajek i jest bardzo łatwy. Należy jednak pamiętać, aby połączyć ze sobą składniki gdy kasza jest gorąca, ponieważ wtedy jest najbardziej kleista. Zespolone ciasto bardzo łatwo uformujecie w zgrabne burgery.
Kotlety możecie podać w bułce, albo w zdrowszej wersji na wszelkiego rodzaju zieleninie :)
Składniki:
500g (ok6szt) marchewki obranej ze skórki
200g (ok 200ml) kaszy jaglanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść posiekanego imbiru
garść posiekanej papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
sól
1,5 łyżki oleju (najlepiej smakuje orzechowy)
garść siemienia lnianego
szczypta kurkumy
olej rzepakowy do smażenia (minimum)
świeże zioła np. natka pietruszki, kolendra
dodatki:
sałata | kiełki | szpinak
Przygotowanie:
Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych okach.
W rondelku o grubym dnie zagotuj 400ml wody. Kaszę jaglaną przelej na sicie ciepłą bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej się wody. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sól i olej.
Ciepłą kaszę wymieszaj razem z marchewką i cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, chilli, kurkumę, siemię lniane i zioła. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Z gotowego ciasta formuj kotleciki o średnicy 6-7cm, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (ok 3min na jednej stronie).
Ciepłe kotleciki ułóż np. na kiełkach rzodkiewki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2014/02/marchewkowo-jaglane-burgery.html