ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Galareta z indyka
Żurek na kiełbasie »
Kremowy biszkopt
Biszkopt przekładany kremami :)
Macie czasem taką ochotę aby coś zmajstrować zwłaszcza w kuchni, pobawić się i zmieniać proporcje albo składniki :).
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Jaja ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek .
Zaczęłam robić kremy do biszkoptu .
Krem truskawkowy:
20 dag margaryny, w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
około 2 szklanek truskawek kupiłam w biedronce
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam.W tym czasie robiłam krem rumowy.
Krem rumowy :
5 jajek
8 łyżek cukru
4 masła
1/2szkl rumu
1 łyżka kakao
2 łyżki masła czekoladowego
Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt. Wstawiłam do lodówki w pojemniku plastikowym specjalnym do ciasta Kupiłam je w sklepie internetowym Emako.pl . Miałam pewność że nic nie wpadnie na nie i nie przejdzie mi wędliną.
niedziela, 21 kwietnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/04/Kremowy-biszkopt.html