ßßß Cookit - przepis na Mini babeczki czekoladowe z czereśniami

Mini babeczki czekoladowe z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
100 g czereśni + do dekoracji
200 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków (lub 100 g cukru pudru)
100 g czekolady deserowej + 50 g na polewę
2 duże jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
125 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Masło pokroić w kosteczkę i odstawić na pół godziny aby zmiękło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Czereśnie wypestkować, pokroić na połówki.
Masło utrzeć do białości z drobnym cukrem. Ciągle ubijając dodawać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec stopniowo dodawać roztrzepane w oddzielnej misce jajka, cały czas ubijając.
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do ubitej masy dodać połowę mąki i mleka, zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników, dodać resztę mąki i mleka i jeszcze raz zmiksować. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy, wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do 12 papilotek w formie na muffiny i piec przez ok. 20 minut. Roztopić pozostałe 50 g czekolady z łyżeczką oleju i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić babeczki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/cupcakes_czekoladowe/przepis.html