ßßß
Składniki:2 1/2 mięsistych, czerwonych pomidorów (ja użyłam różnych odmian z mojego ogródka)400 g kwaskowych jabłek400 g czerwonej papryki50 g selera200 g marchwi400 g cebuli2 łyżki soli1/4 szklanki octu jabłkowego 6%6-7 łyżek cukru2 ząbki czosnku3 łyżeczki słodkiej papryki3 łyżki suszonych ziół (u mnie mieszanka ususzonych ziół z ogródka - bazylii, oregano, tymianku, majeranku, estragonu)chili (do smaku)pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)2 liście laurowe2 goździki
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Marchew, seler, cebulę, jabłka obrać ze skórki lub/i usunąć gniazda nasienne. Dodać do pomidorów. Paprykę oczyścić i pokroić na na kawałki, dodać do reszty składników. Składniki ugotować do miękkości. Ugotowane składniki dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Ponownie wstawić na gaz i gotować ok. 1 godziny do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ocet, liść, goździki i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Kiedy ketchup będzie wystarczająco gęsty, usunąć liście laurowe, goździki, przelać do czystych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Smacznego!