Wykonanie
Przygotowanie domowego
ketchupu wymaga sporo czasu - stania nad garnkiem, mieszania i pilnowania, ale jego smak rekompensuje cały wysiłek włożony w jego przygotowanie. Domowy
ketchup jest znacznie lepszy w smaku od tego sklepowego, a co najważniejsze zawiera tylko naturalne składniki -
zero chemii, konserwantów i zagęstników w postaci tajemniczej gumy ksantanowej.
Przyprawy można dowolnie modyfikować, według własnego gustu i smaku. Niezbędna jednak jest
sól,
cukier i
ocet, a właściwy aromat zapewnia
czosnek,
zioła i
słodka papryka. Jeśli wolicie
ketchup w wersji pikantnej zachęcam do sypnięcia większej ilości
chili i
pieprzu. Z tej porcji wychodzi około 10 małych słoiczków po 200 g, a każdy z nich smakuje słońcem, latem i dojrzewającymi w słońcu
pomidorami. Poezja smaku dla cierpliwych :)

Składniki:2 1/2 mięsistych, czerwonych
pomidorów (ja użyłam różnych odmian z mojego ogródka)400 g kwaskowych
jabłek400 g
czerwonej papryki50 g
selera200 g
marchwi400 g
cebuli2 łyżki
soli1/4 szklanki
octu jabłkowego 6%6-7 łyżek
cukru2 ząbki
czosnku3 łyżeczki
słodkiej papryki3 łyżki suszonych
ziół (u mnie mieszanka ususzonych
ziół z ogródka -
bazylii,
oregano,
tymianku,
majeranku,
estragonu)
chili (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)2
liście laurowe2
goździki
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka.
Marchew,
seler,
cebulę,
jabłka obrać ze skórki lub/i usunąć gniazda nasienne. Dodać do
pomidorów.
Paprykę oczyścić i pokroić na na kawałki, dodać do reszty składników. Składniki ugotować do miękkości. Ugotowane składniki dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Ponownie wstawić na gaz i gotować ok. 1 godziny do zgęstnienia. Doprawić
solą,
pieprzem,
chili,
papryką,
ziołami, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać
ocet, liść,
goździki i
cukier. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Kiedy
ketchup będzie wystarczająco gęsty, usunąć
liście laurowe,
goździki, przelać do czystych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Smacznego!