Wykonanie
Opublikowano 26 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: kilka godzinSkładniki:5 kg
pomidorów1 kg
cebuli2 szkl.
cukru2 łyżki
soliszklanka
octu (10%)2 łyżeczki
papryki słodkiej (lub ostrej- wedle gustu)4 ząbki
czosnkupół łyżeczki mielonego
pieprzu czarnego10 ziaren
ziela angielskiego10
goździków6
liści laurowychPrzyrządzanie:
Pomidory umyć, pokroić na cząstki (ze skórką) i gotować ok. godziny, aż rozgotują się, a skórka oddzieli od miąższu. Osobno poddusić
cebulę podlaną niewielką ilością rozgotowanych
pomidorów.
Pomidory i
cebulę przetrzeć przez sito o średniej wielkości oczkach, połączyć. Dodać
ocet,
cukier,
sól,
paprykę, roztarty
czosnek i
przyprawy.Gotować na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką (łatwo się przypala!), do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji sklepowego
ketchupu.Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym miejscu.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →