ßßß
Czas przygotowania: kilka godzinSkładniki:5 kg pomidorów1 kg cebuli2 szkl. cukru2 łyżki soliszklanka octu (10%)2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej- wedle gustu)4 ząbki czosnkupół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego10 ziaren ziela angielskiego10 goździków6 liści laurowychPrzyrządzanie:Pomidory umyć, pokroić na cząstki (ze skórką) i gotować ok. godziny, aż rozgotują się, a skórka oddzieli od miąższu. Osobno poddusić cebulę podlaną niewielką ilością rozgotowanych pomidorów. Pomidory i cebulę przetrzeć przez sito o średniej wielkości oczkach, połączyć. Dodać ocet, cukier, sól, paprykę, roztarty czosnek i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką (łatwo się przypala!), do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji sklepowego ketchupu.Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym miejscu.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →