ßßß Cookit - przepis na Domowy keczup

Domowy keczup

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 26 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: kilka godzin
Składniki:
5 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 szkl. cukru
2 łyżki soli
szklanka octu (10%)
2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej- wedle gustu)
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
6 liści laurowych
Przyrządzanie:
Pomidory umyć, pokroić na cząstki (ze skórką) i gotować ok. godziny, aż rozgotują się, a skórka oddzieli od miąższu. Osobno poddusić cebulę podlaną niewielką ilością rozgotowanych pomidorów. Pomidory i cebulę przetrzeć przez sito o średniej wielkości oczkach, połączyć. Dodać ocet, cukier, sól, paprykę, roztarty czosnek i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką (łatwo się przypala!), do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji sklepowego ketchupu.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym miejscu.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/26/domowy-keczup