Wykonanie
LASAGNE 3 BARWZE
SZPINAKIEM I
INDYKIEMKto powiedział, że lasagne musi być wysoka? Tak, tak - wiem - klasyka kuchni włoskiej zakłada jej odpowiednią wysokość i ścisłość. Ale jeśli przyświeca nam cel, w postaci wykorzystania "resztek" z lodówki to myślę, że możemy się pokusić o taką niziutką jej wersję. I do tego trójkolorową :) W końcu bycie "eko" jest w modzie;)Dzięki tej lasagne na dobre odczarowałam
sos beszamelowy. Sięgnęłam do klasyki polskiej ;) Wzięłam z półki Kuchnię Polską Marzeny Wasilewskiej i odnalazłam przepis. Okazał się prosty, jasny i do tego bez utrudniających mi zawsze życie miar wagowych. Jeśli pamiętacie moje przeboje z
sosem beszamelowym przy ostatniej lasagne z
mięsa mielonego czy zapiekanki makaronowej z
szynką i
sosem beszamelowym właśnie, możecie wyobrazić sobie moją radość, gdy sos wyszedł mi za pierwszym podejściem :D Wprawdzie wyszedł nieco za gęsty, ale do gotowego, dodałam odrobinę
mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1/3 szklanki zimnego
mleka - i mieszając zagotowałam. Wyszło mu to tylko na dobre, bo nadało lekkości :) Tym bardziej, więc szalałam z radości :) Lasagne, mimo, że niziutka, bo miałam tylko resztę paczki płatów
makaronowych, wyszła pyszna i zniknęła w całości jednego dnia, co dla mnie jest najlepszą zawsze recenzją :) Dodatkowo indycze
mięso mielone, lekkość sosu beszamel i
szpinak sprawiły, że okazała się lasagne w wersji light - no...pseudo light, ale jak tu odmówić sobie
parmezanu ? ;)
Składniki:9 płatów do lasagne - mnie wchodziło po 3 na warstwę - ale trzeba dostosować ilość do swojego naczynia żaroodpornegoopakowanie - około 100g - startego
parmezanu lub
sera corregio
sos beszamelowy z moją modyfikacją :200 ml
mleka lub chudej słodkiej
śmietanki + 1/3 szklanki
mleka2 łyżki
masła1,5 łyżki
mąki - ja okazało się wsypałam nieco więcej
sólcukierbiały pieprz - ja dałam czarny
gałka muszkatołowałyżeczka
mąki ziemniaczanejsos pomidorowy:
200g indyczego
mięsa mielonego200 ml
pomidorów z
bazylią firmy Amway - świetna baza do
sosów - dostałam od mojej Mamusi i szczerze polecam - ale zamiennie mogą być krojone
pomidory z puszki i kilka gałązek
bazylii :)łyżeczka
cukruodrobina
octu winnegosólpieprzewentualnie
oregano w proszku
oliwa z oliwekcebulka mała
szpinak:pęczek
świeżego szpinaku3-4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwypieprzsólNajpierw przygotowujemy farsz
szpinakowy.
Świeży szpinak dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą i odrywamy same listki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Po minucie dorzucamy opłukane listki i mieszając czekamy, aż stracą swoją objętość. Dodajemy
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę, po czym wyłączamy i przykrywamy.Zabieramy się za
sos pomidorowy.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Rozgrzewamy
oliwę i szklimy ją na średnim ogniu. Dorzucamy
mięso mielone i smażymy razem, do momentu złapania się
mięsa - zniknięcie surowizny. Wtedy dorzucamy
pomidory,
przyprawy,
ocet winny i
cukier. Mieszamy razem. Podgrzewamy około 5-7 minut i wyłączamy.Zabieramy się za
sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy
masło, wsypujemy
mąkę i podsmażamy 2-3 minuty (nie wolno dopuścić, by
mąka się przyrumieniła). Wlewamy wolno
mleko, doprowadzamy do wrzenia i ubijając trzepaczką, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz szczyptą
cukru. Zdejmujemy garnek z ognia. W 1/3 szklanki ZIMNEGO
mleka dokładnie rozpuszczamy łyżeczkę
mąki ziemniaczanej. Wstawiamy sos na gaz, wlewamy wolno mieszankę, nadal ubijając trzepaczką, doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
przyprawami do smaku. Ściągamy z gazu.
Szerokie i płaskie naczynie żaroodporne polewamy i smarujemy odrobiną
sosu beszamelowego. Na nim układamy 3 płaty
makaronowe. Na nie wylewamy około 3/4
sosu pomidorowego. Posypujemy go łyżeczką
parmezanu i nakładamy kolejne 3 płaty lasagne. Lekko dociskamy. Te polewamy odrobiną beszamela i równomiernie nakładamy
szpinak. Skrapiamy go dosłownie beszamelem i na niego wykładamy kolejne płaty lasagne - dociskamy. Następnie nakładamy resztę
sosu pomidorowego, resztę
sosu beszamelowego i posypujemy całość pozostałym
parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200'c i zapiekamy około 25 minut. Smaczności !!