Wykonanie

Dzisiaj oddech po upałach..Pochmurno, z lekkim letnim deszczem. Za oknem słychać kosiarki i pachnie świeżo skoszona trawa... . Dzisiaj to dzień na pyszne ciacho z
malinami,
kawę i ciepła zupę jarzynową. Ale wczoraj ukrop lał się z nieba, i nikt nie miał ochoty na siedzenie przy garach. W takie dni człowiek sięga po coś co jest szybkie, sycące i najlepiej zapychające. Fast food. Ja uwielbiam hamburgery. Naprawdę. Są dni, kiedy myśl o pysznym kawałku
wołowiny dominuje w moich wszystkich myślach. I uwierzcie mi nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy hamburger. W mojej wersji, którą dzisiaj Wam prezentuję, wzbogacony o dodatki równoważące gęsty i kaloryczny sos ;) Czasem warto zrobić zdrowszą i domową wersję amerykańskiego specjału...Uwierzcie mi...nawet najmniejsze łapki nie mogą się doczekać, aż będzie można dorwać takie fastfoodowe pyszności :) Nawet, jeśli nie ma do nich coli i frytek... :)

Składniki na 3 hamburgery:

ok. 400 g mielonej
wołowiny - u mnie
polędwica, albo
łopatka ? ;) mieszkała w zamrażalniku już...była chudziutka :)1/4 bardzo drobno pokrojonej
czerwonej papryki - w mini mini kosteczkę1/4 bardzo drobno pokrojonej
cebuli - w mini mini kosteczkę1
jajo3 łyżki
bułki tartej3 plastry
sera żółtego6 plastrów
pomidora3 liście
sałaty9 plastrów
młodej cukinii - nie obranej - takie 1 cmłyżka
majonezu2 łyżeczki
musztardy2 łyżeczki
ketchupupieprzsól3
bułki kajzerki - najlepiej świeżo pieczone - ja mam tą radość, że obok wypiekają i są jeszcze ciepłe2 łyżki
oliwy z oliwekDo miski wrzucamy mieloną
wołowinę, wbijamy
jajo, dodajemy
bułkę tartą,
paprykę i
cebulkę. Solimy i
pieprzymy, po czym dłonią wyrabiamy twardą i dość ścisłą masę.Na patelni grillowej - ja używam groszkowej patelni philipiaka z półokrągłą pokrywą, dzięki
czemu nie muszę używać dużej ilości tłuszczu, ale klasyczna grillowana patelnia też się nada lub teflonowa z grubą powłoką:) - rozgrzewamy 1 łyżkę
oliwy. Formułujemy trzy dość grube kotlety, które spłaszczamy lekko dociskając je do patelni. Kiedy zrumienią się z jednej strony (w przypadku patelni philipiaka czekamy, aż
mięso samo nam odejdzie od patelni), obracamy je, smażymy jeszcze 3 minuty, po czym delikatnie podlewamy
wodą - 1 -2 łyżki i szybko zakrywamy patelnię. Dzięki temu kotlety nam się odparują i będą na pewno dobrze podduszone i soczyste, a nie suche :) Wyłączamy po 6 minutach i zostawiamy pod przykryciem w cieple.Na suchej teflonowej patelni obsmażamy z jednej strony plastry
cukinii, następnie odwracamy ją, składamy koło siebie po trzy plasterki. Na każdej trójce układamy
ser żółty. Przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz. Czekamy, aż
ser się rozpuści.Robimy sos z
musztardy,
majonezu i
ketchupu -mieszamy wszystko razem.
Bułki kroimy na pół - jeśli są zimne, możemy je na pół minuty wsadzić do mikrofalówki na grilla ;) - każdą połówkę smarujemy sosem. Na dolną część
bułek nakładamy liść
sałaty, na niego kotleta wołowego. Na niego nakładamy po dwa plasterki
pomidora, na niego nakładamy
cukinie z
serem (nasze trzy plasterki spięte teraz w całość ) i przyciskamy posmarowaną sosem górą
bułki. W środek wpinamy dużą wykałaczkę, aby łatwiej było nam ugryźć i delektować się naszym fast foodem :) Podajemy od razu - Smaczności !!! :)


