Wykonanie

Sezon przeziębieniowy powoli się rozkręca, dzisiaj w
radiu słyszałam, że grypa już szaleje :(U mnie w domu leczymy się, w miarę możliwości, metodami naturalnymi, nie uznaję antybiotyków,
daję je dzieciom jedynie w wyjątkowych wypadkach np. przy zapaleniu ucha.
Póki można atakuję choróbsko tym co mam w spiżarce i domowej apteczce.Ten specyfik na zdjęciu na górze to super
herbatka, którą leczył mnie mój, nieżyjący już, Dziadek.Nienawidziłam tego świństwa a teraz sama
daję je moim dzieciom i sobie, chociaż dzieciom
póki co próbuję dawać...A paskudztwo to to
mleko z
miodem,
czosnkiem i
masłem...Szybki przepis - do dużego kubka wrzucamy rozgnieciony ząbek (albo dwa
czosnku), łyżkę
masła, łyżkę
miodu, zalewamy ciepłym (ale nie gorącym bo zabijemy dobroczynne działanie
miodu i
czosnku)
mlekiem i wypijamy... wiem, wiem, są teorie, że nie powinno się podawać przy przeziębieniu
nabiału bo namnażamy w ten sposób bakterie... wiem, wiem, ale nie stosuję :)Brrr, są podobno osobniki, którym to smakuje...A
czemu czosnek jest taki dobry na przeziębienie?
Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży
czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina.
Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym
lekiem odkrztuślnym stosowanym przy
ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się
czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. (info z netu)A miód?Do niektórych właściwości
miodu zaliczamy działanie:antybiotyczne,przeciwwirusowe,przeciwzapalne,przeciwrakowe,wykrztuśne,przeciwalergiczne,przeczyszczające,tonizujące,przeciwgrzybiczne,pobudzające układ odpornościowyJa na przeziębienia używam
miodu lipowego i gryczanego. (info z netu)Czym jeszcze się leczymy? Stawiam oczywiście
bańki, robię kanapki z
czosnkiem, pijemy
herbatkę z
malinami -
maliny mam własnej produkcji z tego przepisu - KLIK).

Dla dorosłych jest
herbatka z
imbiru,
miodu i
cytryny.Szybki przepis -
imbir (na duży kubek kawałek 2 centymetrowy) siekamy drobniutko, zalewamy bardzo gorącą
wodą, ale nie gotującą się, chwilę zaparzamy, dodajemy łyżkę
miodu i sok z połówki
cytryny i wypijamy duszkiem.Robię też
syropy, najczęściej tyminakowy i
cebulowy. Na zdjęciach poniżej ten ciemny to
tymiankowy a jasny
cebulowy.Przepis na
syrop tymiankowy - pęczek świeżego tyminaku zalewam
wodą (ok. 1,5 litra) i gotuję ok. 30 minut, do wystudzonego dodaję 4 łyżki
miodu gryczanego i sok wyciśnięty z jednej
cytryny.Tym specyfikiem
poję chorego kilka
razy dziennie.Przepis na
syrop cebulowy -
cebulę dużą (albo dwie średnie) drobno siekam, zasypuję pół szklanki
cukru, zamykam w słoiku, który zostawiam na noc pod kaloryferem. Rano zlewam sok, dodaję do niego łyżkę
miodu i sok z połówki
cytryny. I
poję tym kilka
razy dziennie...



I oczywiście, jeżeli kogoś w rodzinie zaczyna rozkładać, robię rosół, a historię o rosole znajdziecie tutaj - KLIK .

Ostatnio była też u nas zupa czosnkowa, a w najbliższych dniach planuję
cebulową...A dlaczego warto jeść cebulę? Bo jest zdrowa! A oto kilka jej dobroczynnych działań:- bakteriobójcze,- zwiększa odporność organizmu na choroby,- usuwa nadmiar
wody z organizmu,- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie
krwi,- zawiera witaminy i mikroelementy - witaminę C, prowitaminę A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się
soków trawiennych,- wspomaga trawienie,- zmniejsza zawartość
cukru we
krwi,- wzmacnia organizm, w tym
serce,- niszczy robaki, zwłaszcza owsiki,- pomaga w leczeniu ran i ich czyszczeniu,- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej
surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.- nie dopuszcza do zakrzepów
krwi. (info z netu)Zupa czosnkowa z grzanką: